Izaberite stranicu

Владимир Путин изјавио да су у многим регионима света у порасту међуверска трвења и да су угрожена права верских мањина, укључујући православне хришћане, посебно на Блиском истоку и у Северној Африци.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да су у многим регионима света, пре свега на Блиском истоку и северној Африци, у порасту међуверска трвења и да су угрожена права верских мањина, укључујући православне хришћане.
„Сматрам да тај заоштрени проблем треба да буде предмет посебне пажње целокупне међународне заједнице“, рекао је Путин на састанку с представницима и вођама делегација 15 помесних православних цркава у Москви поводом обележавања 1.025. годишњице прихватања хришћанства у Кијевској Русији.
По његовим речима, сада су у свету преко потребни напори за „спречавање међуцивилизацијских конфликата, из којих могу проистећи најозбиљније последице“, пренела је агенција РИА Новости.
„Русија са својим огромним искуством у успостављању и одржавању међуконфесионалног мира и сагласности спремна је да га подели са другима“, додао је Путин.
Руски председник је обећао да ће Русија наставити са активном конструктивном политиком са циљем политичког решавања конфликтних ситуација.
Патријарх московски и целе Русује Кирил је приликом сусрета са Путином истакао неопходност опстанка хришћана у Сирији и на Блиском истоку.
„Данас, као резултат тих конфликата, пре свега трагедије у Сирији, постоји страшна перспектива – губитак хришћанског присуства у тој земљи. Ако до тога дође, ни оближње земље неће остати по страни. Не сме се допустити пустошење Блиског истока с тачке гледишта присуства хришћанства. То би била цивилизацијска катастрофа“, истакао је патријарх Кирил у име присутних представника помесних православних цркава.
Он је подсетио да је хришћанство потекло на територији Сирије.
„Ако хришћани буду убијани током војних акција и конфликата или протеривани из те земље, то ће бити трагедија за православне цркве и целу светску културу, као и за обичан народ“, рекао је руски патријарх.
„Наши корени су тамо, одатле потиче наша вера, тамо су древне патријаршије, чији су представници сада овде“, подвукао је патријарх Кирил.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This