Izaberite stranicu

У Русији почиње обележавање 1025-годишњице Покрштавања Руса. У главном сабору државе, у храму Христа Спаситеља, патријарх Руске православне цркве Кирил је служио литургију. Свечаности овим поводом ће бити одржане не само у Русији, већ и у Украјини и Белорусији.
Празновање је почело на дан сећања на равноапостолну књегињу Олгу и то веома симболично, говори патријарх Кирил:
1025.годишњица од примања хришћанства и православља има велико значење за народ у Русији, Белорусији и Украјини, као и за све државе где се историјски простирала Русија. Управо прихватањем православља и покрштавањем ми смо образовали нашу јединствену цивилизацију. А верност њеним духовним основама- је залог да ћемо остати верни себи и да ћемо заиста бити срећни. Јер, народни који су се променили, неслободни народи и духовно зависни не могу бити срећни.
Посебни акценат садашњег празновања, ставља се заправо на последњу четвртину века историје руског православља. И то није случајно. Обнова вере је почела је од масовног празновања 1000-годишњице Покрштавња Руса, говори Владимир Лејгода који се налази на челу Синодалног информативног одељења:
1988.године десио се потпуно неочекивани обрт, када је постало могуће говорити о Цркви и то не у лошем контексту, као до тад. Тада су биле поново промишљене духовне вредности, које су десетинама година биле забрањене и сматрал се као негативне. Током претходних 25 година, навикли смо на опште постулате и на то да је Покрштавање Русије одредило њен историјски избор народа који данас насељавају постсовјетске просторе. Зато, овај је празник нама драг, јер нас наводи на размишљање над важним питањима ко смо ми, одаклесмо дошли и куда идемо.
Кулминација московских светковина биће концерт на отвореном, на Црвеном тргу, 25.јула увече. У вишечасовном спектаклу учествоваће и оркестри класичне музике, као и рок и поп групе. На концерт, осим московљана и посетилаца престонице, позване су делегације свих осталих православних цркава. Осам од њих представљаће управо њихови патријарси.
26.јула специјалним возом, делегације патријарха ће се упутити у Кијев, где ће отпразновати сам Ден Крштења, примања православља. Симболично, овај „воз патријарха” пратиће и велика хришћанска светиња- крст, на којем је био разапет ученик Исуса Христа- апостол Андреј Првозвани. Доношење крста је уприличено 1025.годишњици и представља знак духовног јединста братских народа, подвукао је секретар Одељења спољних црквених веза Московског патријархата за међунардоне односе Игор Јакимчук.
Из грчког града Патрије, где је био разапет Андреј Првозвани, крст је прво донет у Санкт Петербург. Затим су се реликвији могли поклонити и верници у подмосковљу. У Москви, од 19.јула светиња је постављена на општи поклон у храму Христа Спаситеља у Москви. Укупно, крсту се у Русији поклонило око 400 хиљада људи.

Извор: http://www.in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This