Izaberite stranicu

Патријарх константинопољски Вартоломеј упутио је још један позив турским властима да отворе богословску школу на острву Халки.
Говорећи на скупу који је, поводом мјесеца Рамадана, организовала Канцеларија истанбулског муфтије, у присуству муфтије Рахми Јарана, Његова Светост је поменуо и затворену богословију: „Жељели бисмо да, у овом тренутку, истакнемо значај квалификованих вјерских званичника у друштву. Они морају бити правилно образовани и пружати примјер заснован на том образовању. Хтјели би да укажемо на озбиљност ситуације у којој се налази Богословија на Халки, која је затворена од 1971, сада када улазимо у фазу у којој имамо мањак квалификованих вјерских званичника“, казао је Патријарх.
Он је, такође, нагласио потребу за дијалогом међу вјерским званичницима, додавши да присуствовање оваквим догађајима представља „конкретан знак љубави и поштовања према нашој муслиманској браћи“. Предсједник Одјељења за вјере, Мехмет Гормез, казао је да је потреба за свјесним личностима и вјерским вођама данас присутнија него икада, будући да већина политичких аспирација није успјела да пружи свијету оно што је потребно.
Догађају су присуствовали и чланови Јерменске и Сиријске заједнице и више државних званичника.

Pin It on Pinterest

Share This