Izaberite stranicu

На овај престолни празник Патријарху су саслуживали Митрополит петроградски и ладошки Владимир, Митрополит волоколамски Иларион, ректор петроградских духовних школа Епископ петергофски Амвросије, намесник Новоспаског ставропигијалног манастира Епископ воскресенски Сава, Епископ тихвински и лодејнопољски Мстислав, као и српски архијереји: Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин, Епископ бачки Иринеј, Епископ рашко-призренски Теодосије и Епископ моравички Антоније.
По окончању богослужења, поглавара Српске Цркве је поздравио Митрополит петроградски и ладошки Владимир, који је честитао празник иконе Казанске Матере Божје и казао:
„Казанска икона Матере Божје је једна од најпоштованијих икона у Русији и у целом православном свету. Данас ми светкујемо дан њеног чудесног проналаска у граду Казани. Много је копија ове иконе у свим градовима наше Отаџбине и оне су се прославиле као чудотворне. Једна од њих је донета у Петроград, и за њу је изграђен овај величанствени саборни храм. Казанска икона је постала заштитница и покровитељка северне престонице, и пред њом се свагда окупља велики број богомољног света.Надамо се, Ваша Светости, да ће саборна молитва пред овим чесним ликом  Пресвете Богородице бити за Вас, и за све нас, извор благодати. Желим Вам добро здравље и помоћ Божју у Вашим просветитељским трудовима. Ис пола ети, деспота!“
У спомен на посету Петрограду и служење Литургије у катедралном храму Петроградске митрополије, Митрополит Владимир је уручио Патријарху српском крст и панагију, као и копију чудотворне иконе Казанске Матере Божје.
У одговору је Патријатрх српски Иринеј казао да је и раније посетио Петроград:
„Посебно ме радује што сам поново у граду Светога Петра. Иначе, овде сам већ био, али за ме је сугуба част и радост посетити га у својству Поглавара Српске Православне Цркве и одслужити Божанску Литургију у њеној саборној цркви на дан празника престола – празника Казанске иконе Матере Божје. Петроград је друга престоница Русије. Велики је значај овога града не само за Русију, него и уопште за сву европску историју. И за Српску Цркву овај град има нарочити значај. Овде су боравили и живели црногорски митрополити Петар I  и Петар II. Свети Петар I Цетињски прославља се не само у Српској Цркви, него и у сабору петроградских светих. Свети Петар је био посвећен у Петрограду у архијерејски чин. Одавде је за Црну Гору слана помоћ која је помагала учвршћењу православне државе и очувању православља. Касније се овде на Академији школовао Патријарх српски Варнава, а исто тако и велики богослови, преподобни Јустин Ћелијски (Поповић) и Епископ жички Свети Николај (Велимировић).
Петроград је град Цара-мученика Николаја II. Ми га поштујемо не само као страстотерпца, него и као борца за српски народ. У Београду су на Новом гробљу сахрањени руски војници које је овај Цар послао да се боре за Србију. Ми се молимо за ове људе као за своје рођене, као за сопствене оце и дедове, јер су то – војници Христови.“
Патријарх Иринеј се молитвено сетио и руских војника који су током Другог светског рата допринели ослобађању народа Балкана из фашистичког јарма.
Поглавар Српске Православне Цркве изразио је дубоку захвалност Руској Православној Цркви, руској Влади и руском народу на помоћи српском народуна Косову. “За нас је та помоћ веома важна, јер, поред Руске Цркве, не постојиу свету друга Црква која нас тако отворено и снажно подржава у косовском питању”, рекао је Патријарх.
Патријарх Иринеј је подарио Митрополиту петроградском и ладошком Владимиру крст и панагију.
Свечани ручак у част Српског Патријарха и високе делегације  уредио је Митрополит Владимир. Први је узео реч председник Оделења спољних црквених послова Иларион волоколамски и, између осталог,  рекао:
„Дозволите ми, Ваша Светости, да Вас поздравим у граду Светога Петра – у граду који је дуго времена био престоница Руског царства, а тиме и црквена престоница наше државе, па се данас с правом назива другом престоницом Русије, али је и синодлана столица, јер по благослову Свјатејшег Патријарха Кирила једном годишње овде се одржавају седнице Свештеног Синода.
Својим очима сте видели, а имаћете још могућности да видите, како живе верници овога града. Видели сте с каквом љубављу сва Руска Православна Црква, а у том броју и Петроградска свештена митрополија, примају Вашу Светост. То је повезано с тим што међу нашим двема Црквама постоје веома  блиске многовековне везе сарадње и пријатељства, везе које су запечаћене крвљу наших војника који су бранили српску земљу, а на које живи спомен у српском народу.
Данас сте казали да нема друге Цркве, осим Руске, која би у толикој мери подржала Српску Цркву, а самим тим и питање Косова. Заиста, ми смо  током протеклих година били сведоци највеће трагедије српског народа који живе у косовској покрајини. Непријатељствовања над светињама српског народа, над српским народом који живи на Косову – све то је пристекло по наредби западних држава, јер су западна средства информисања представљали слику у једностраном кључу, трудећи се да убеде своје читаоце како су Срби кривци за све, док се Албанци приказују само као људи коју страдају.
Многи од нас смо посетили косовски крај  и знамо стварно стање ствари. Видели смо како тамо живе Срби, а међу њима и монаштво у Високим Дечанима и у Пећкој патријаршији. И, зацело, ми ћемо и убудуће подржавати Српску Цркву у њеним залагањима да очува светиње косовске покрајине и заштити српска насеља Косова и Метохије.“

Извор: СПЦ


Pin It on Pinterest

Share This