Select Page

Виши суд у Београду завршио је истрагу против некадашњег епископа Епархије рашко-призренске Артемија Радосављевића и још три особе
Они се сумњиче да су злоупотребом службеног положаја оштетили Српску православну цркву за више од милион и по евра, намењених реконструкцијама и адаптацијама манастира на Косову.
Истражни судија је након споведене истраге предмет доставио Вишем јавном тужилаштву у Београду на поступање, рекла је данас Танјугу портпаролка суда Душица Ристић.
Тужилаштво сада може да одустане од кривчног гоњења, да подигне оптужницу или да затражи допуну истраге.
Истрагом су, осим монаха Артемија, обухваћени власник грађевинског предузећа „Раде Неимар“ Предраг Суботички и Јелена Шубаревић, као и архимандрит Симеон Виловски, за којим је расписана међународна потерница јер није доступан српским правосудним органима.
Њима се на терет ставља кривично дело злоупотреба службеног положаја.
Проширење истраге на монаха Артемија затражено је на основу кривичне пријаве СПЦ од 15. јуна 2009. године.
Овом проширеном истрагом, започетом још пре две године, обухваћени су, поред пензионисаног владике Артемија, рашчињени архимандрит Симеон Виловски, власник грађевинског предузећа “Раде Неимар” Предраг Суботички и Јелена Шубаревић.
Према налазу комисије вештака грађевинске струке, Епархија рашко-призренска је за радове на 17 објеката исплатила “Радету Неимару” 2.057.518 евра, иако је процењена вредност 1.018.283.
Вештаци су процењивали вредности радова од 2004. до 2010. у 11 манастира, затим у црквама у Новом Пазару и селима Вуча, Доња Гуштерица, Племетина, Плањање, Богошевце, Мушниково, као и на стамбеној згради у Прилужју.
Проширена истрага је заправо наставак кривичног поступка против Виловског и Суботичког, покренутог 2010. који је довео до подизања оптужнице. Они се терете да су малверзацијама оштетили фонд епархије за 350.000 евра.
Виловском се суди у одсуству, јер је после избијања афере напустио земљу. По Интерполовој потерници ухапшен је 11. марта 2010. у Солуну. Извесно време провео је у кућном притвору, али га је Врховни суд Грчке пустио на слободу, јер је одбио захтев Србије за његово изручење.

Извор: Танјуг/Епархија рашко-призренска

Pin It on Pinterest

Share This