Select Page

18. јула у Алапајевском мушком манастиру Новомученика и исповједника Цркве Руске служено је свечано богослужење поводом 95 година од убиства преподобномученица велике кнегиње Јелисавете Фјодоровне и инокиње Варваре.
Божанствену литургију је служило више епископа на челу са Митрополитом верхотурским и јекатеринбуршким Викентијем и великим бројем свештенства.
У ноћи 18. јула у Свето-Тројицком архијерејском подворју града Алапајевска огроман број свештеника Каменске епархије је служио Божанствену литургију. Затим је одслужен  молебан са акатистом у крипти, гдје су тијела убијених била пренијета, пошто су извучена из рудника код Алапајевска. Ујутру је литија ишла до мјеста погибије Јелисавете Фјодоровне, инокиње Варваре и чланова Дома Романових, гдје се сада налази манастир Новомученика и исповједника Цркве руске.
Манастир је подигнут близу јаме, у коју су живе бацили велику кнегињу Јелисавету Фјодоровну, инокињу Варвару, велике кнежеве Сергеја Михаиловича, Јована Константиновича, Константина Константиновича и Игора Константиновича Романова, као и кнеза Владимира Павловича Палеја и секретара великог кнеза Фјодора Семјоновича Ремеза. Они су могли напустити Русију, када су почели немири и сачувати свој живот, али остали су вјерни отаџбини до смрти. Данас мјесто њихове погибије поштују многобројни поклоници.
Међу онима који су дошли у манастир била је поклоничка група из Москве, која је иде путем крсног страдања преподобномученице Јелисавете. Њихова маршрута иде од Алапајевска, гдје је Јелисавета Фјодоровна примила мученичку кончину, кроз Пекинг, кроз који су њено тијело возили за Свету Земљу и Јерусалим, гдје сада почивају мошти преподобномученице. Такво поклоничко путовање дешава се први пут и учесници ове литије са собом носе икону свете Јелисавете, за коју су узели земљу из рудника.
Међу поклоницима је било много милосрдних сестара и волонтера који брину о тешко обољелим, о онима који немају породица, о свима које је задесила било каква невоља. Јелисавета Фјодоровна, која је основала Марто-Маријинску обитељ јесте небеска покровитељка свих који обављају милосрдно служење.

alpajevsk2Након завршетка богослужења Митрополит Кирил је предводио литију око јаме са појањем Херувимске пјесме.

За добробит Цркве, поглавар Јекатеринбуршке митрополије уручио је О.Н.Куликовској Романовој , предсједнику Добротворног фонда Њеног императорског височанства великој кнегињи Олги Александровној и њеној помоћници Т.А.Скрјабној медаље Каменске епархије прподобномученице Јелисавете Фјодоровне I и II степена.

Pin It on Pinterest

Share This