Izaberite stranicu

Висока делегација СПЦ у којој се налазе Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, Високопреососвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са више архијереја СПЦ борави у посјети Русији. Непосредни повод посјете је учествовање у програму прославе 1025-годишњице крштења Русије, а у склопу посјете делегација ће бити примљена на највишем црквеном и државном нивоу. По доласку у Москву поглавар Српске Православне Цркве Иринеј посетио је Патријаршијску резиденцију у Даниловском манастиру. Ту је високу црквену делегацију срдачно дочекао и поздравио Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил. У наставку је Патријарх српски Иринеј у храму Свих светих просијавших у земљи Руској одслужио благодарење за вријеме кога се Патријарх московски Кирил молио у олтару.
По завршетку овог молитвеног чина Свјатејши Патријарх Кирил је поздравио српског Патријарха Иринеја речима добродошлице. „Веома се радујемо што је управо данас дошло до дугоочекиване посјете Ваше Светости Руској Цркви. Та посјета пада у благодатни период празновања 1025-годишњице крштења Русије, и ми се радујемо и због тога што ће се Ваша канонска посјета одвијати у склопу учешћа у овим свечаностима.“Његова Светост је констатовао да су Руску и Српску Православну Цркву кроз читаву историју везивали посебни односи. „Ми смо наследници једнога словенског духовног и културног предања, које потиче још од Светих Ћирила и Методија. Богослужење које вршимо разумију и Срби и Руси. Та богослужбена традиција на посебан начин духовно и молитвено учвршћује наше народе“, казао је Патријарх Кирил. Такође је истакао да је оснивач Српске Цркве Свети Сава примио монашки постриг у Старом Русику на Светој Гори, а превео је и Крмчију (Законоправило) на словенски језик; тим преводом се стољећима користила Руска Православна Црква.
Са своје стране Патријарх Иринеј је заблагодарио на поздраву и казао: “Ово су ријечи Поглавара велике Цркве великога народа – народа који има значај не само за Словене, него игра велику улогу у читавом свијету“. Он је заблагодарио Патријарху Кирилу „на могућности да се поклони светињама Руске Цркве, да се помоли са руским народом и преда се благодати Божијој.“ По речима Свјатејшег Иринеја, 1025-годишњица крштења Русије значајна је не само за Руску Православну Цркву, већ и за све словенске народе.”Ми као представници словенских народа треба да имамо заједнички став приликом рјешавања питања у сагласју са осталим Православним Црквама” закључио је Патриајрх Иринеј.
Тема разговора било је и питање Косова и Метохије а руски Патријарх задржао је новинаре како би још једном свима поновио став РПЦ: “Апсолутно подржавамо СПЦ у својој борби за очување Косова и Метохије”. Патријарх Кирил је потом набројао и конкретне активности помоћи руске државе и цркве српском народу на Косову и Метохију. Посебно је апострофирао помоћ рестаурацији српске средњевјековне духовне и културне баштине и подстицај обнови Призренске богословије.
По завршетку разговора Његова Светост Патријарх Кирил је уручио поглавару Српске Православне Цркве г. Иринеју, Митрополиту црногорско-приморском г. Амфилохију и члановима ордење Руске Православне Цркве „у спомен на напоре на добро Свете Цркве у вези са 1025-годишњицом крштења Русије“. Патријарх Иринеј заједно са делегацијом боравиће у Русији до 30. јула, осим Патријарха примиће их и највиши ниво државне власти Руске Федерације на челу са предсједником Путином.

Извор: Светигора Прес

 

Pin It on Pinterest

Share This