Izaberite stranicu

Живи обруч који месецима око цркве Архангела Михаила, познатије као ваљевска Грачаница, праве верници и поштоваоци ове светиње из страха да ће нестати у води приликом пуњења акумулације „Стубо-Ровни“ код Ваљева, однедавно је појачан још једном кариком. Наиме, овдашњи завод за заштиту споменика културе и његов директор Немања Радојичић одбили су да издају сагласност за пројекат конзервације. Образлажући свој став, директор је на конференцији за новинаре рекао да нису исцрпљене све могућности које предлаже струка како би се светиња из 15. века спасила од потапања.
Без обзира на притиске, како је рекао, он ће доследно поштовати Закон о културним добрима уз спремност да сноси одговорност. На другој страни, због оваквог сукоба могао би да уследи губитак од осам милиона евра, колико је Европска комисија одобрила за наставак радова на брани, тј. будућег регионалног система за водоснабдевање.
– Црква Грачаница, из 15. века, јединствена је по архитектури и представља кичму православља на овом подручју и стога је треба заштитити. Претходни директор Завода је издао услове за техничку заштиту цркве од статичког, динамичког и других утицаја пуњења акумулације. Стручно веће наше установе почетком априла ове године тај пројекат је оценио као непотпун и површан, тј. да инвеститор није испоштовао све мере које треба да допринесу пуној конзервацији. Због тога је дат нови рок пројектанту ЈП „Колубара“, али он то није испоштовао и, после свега, једино му преостаје жалба Републичком заводу за заштиту споменика културе – казао је директор Радојичић, свестан да без сагласности пројекта конзервације може доћи до блокирања па и губљења чак осам милиона евра, колико је одобрила Европска комисија за локалну подршку којим је предвиђена изградња цевовода од бране до фабрике воде у Ваљеву.
На питање новинара како би могао да се реши тај проблем, директор је рекао „изградњом нове бране” иако је располагао податком да је у исту уложено преко 90 милиона евра. Иначе, подсећања ради још пре 20 година од Српске православне цркве је добијена сагласност за потапање цркве и изградњу њене реплике у оближњем селу Тубравићу. Из Јавног предузећа „Колубара”, које газдује и води радове на брани „Стубо-Ровни“, саопштили су да су пројекат конзервације храма сачинили управо по условима Завода за заштиту споменика културе из Ваљева. Како кажу, најновију допуну нису разумели и из ње не може јасно видети шта је спорно. Још пре три године ваљевски и београдски хидрогеолози предложили су оптимално решење по којем би Грачаница остала на сувом а сви корисници будућег регионалног система имали довољно воде. Њихов је предлог да се максимални ниво воде уместо на 360 заустави на коти 333 центиметра. Али, ако и једна и друга страна желе лични „тријумф“, онда свако право решење олако пада у воду.
Извор: http://www.politika.rs

Pin It on Pinterest

Share This