Izaberite stranicu

Исламисти настављају протесте у Каиру у којима траже повратак свргнутог председника Мухамеда Мурсија. Три особе погинуле, а седам рањено у ноћашњим сукобима Мурсијевих присталица и противника. Број жртава у нередима од почетка месеца попео се на 99.
Египатски исламисти наставили су протесте тражећи повратак свргнутог председника Мухамеда Мурсија на власт, након што су у ноћашњим сукобима између његових присталица и противника погинуле три особе.
Око 10.000 хиљада Мурсијевих присталица окупило се испред џамије Раба ал-Адавија у Каиру, протестујући против нових власти и носећи египатске заставе и Мурсијеве портрете.
Затим су кренули ка елитном војном комплексу, али су их зауставили војници и оклопна возила.
У сукобима између присталица и противника свргнутог исламистичког председника Мухамеда Мурсија синоћ су погинуле три особе, саопштили су лекари.
„Три особе су погинуле, а седам је рањено ватреним оружјем и ножевима у сукобима између Мурсијевих присталица и противника“, каже Адел Саид, представник болнице из града Мансура.
Број жртава у нередима од почетка месеца попео се на 99.
Мурсијеве присталице рањене у сукобима рекле су да су хиљаде његових симпатизера прошетале уским улицама града када су их противници напали пиштољима, ножевима и каменицама.
У Египту је напето већ више од две недеље, од када је војска 3. јула сменила првог демократски изабраног председника после масовних протеста на којима је тражена његова оставка.
Протести су јуче одржани у још неколико градова, а у Каиру су на улице изашле десетине хиљада људи захтевајући враћање Мурсија на власт.
Војска је пре јучерашњих демонстрација упозорила да ће одлучно интервенисати ако буде насиља.
„Свако ко буде прибегао насиљу на протестима у петак угрозиће свој живот и биће третиран са крајњом одлучношћу, у оквиру правних оквира“, поручила је египатска армија.
Мурсијев наследник Адли Мансур, кога је поставила војска, обећао је да ће се борити за очување стабилности и да ће се одупрети противницима које је оптужио да хоће да гурну земљу погођену кризом у „непознато“.
„Ми ћемо се борити за очување стабилности до краја. Очуваћемо револуцију“, поручио је Мансур.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This