Select Page

У Независним дневним новинама Информер, од 19. јула текуће године, на страни 4 и 5, у оквиру рубрике Ударне вести, објављена је изјава Епископа јегарског Порфирија под насловом:
Свако ко свађа Цркву и државу мисли зло Србији
Објављујемо интегралнио текст изјаве Епископа јегарског:
,,Очигледно је да, у разговору са руским патријархом, наш патријарх није критиковао власт у Србији, него је једноставно поновио оно што сви знамо и осећамо, а то је да се наше државно руководство, и то не само актуелно, налази под континуираним притиском западних сила у погледу решавања статуса јужне српске покрајине.
Уверен сам да у овако тешком тренутку, када се Црква и држава боре за очување нашег идентитета и за очување нашег народа и светиња на Косову и Метохији, свако измишљање сукоба Цркве и државе, а поготово злонамерно мењање смисла речима које је изговорио патријарх или неки политичар, доноси велику штету и Цркви и држави.
Свака злонамерна изјава, чији циљ је да произведе сукоб Цркве и државе, било да долази од политичара, црквених кругова, медија или невладиног сектора, је штетна за све људе, било да себе зову верницима или грађанима. Јер, и Црква и држава су наше.
Констатујем и да је патријарх Кирил речима: Сматрамо да треба размишљати о моделима за регулисање ситуације на Косову и Метохији, тако да сваки модел претпоставља чврсте границе живота српске заједнице и светиња Српске Православне Цркве, показао мудру реалистичност и добро познавање политичке ситуације у којој се ми налазимо.ˮ

Нови Сад, 19.07.2013 – Информативна служба Епархије бачке

Pin It on Pinterest

Share This