Izaberite stranicu

Албански писац Фатос Лубоња оштро критикује лидере у Албанији и на Косову због реакција на исходе хашких суђења. Косовски политичари бесни. Он је Србин који говори албански, тврди портпарол Харадинајеве партије.
Косовске власти су на удару албанског писца Фатоса Лубоње који пише да су политичке елите и на Косову и у Албанији затвориле очи пред криминалом Ослободилачке војске Косова.
У чланку објављеном у мајском броју магазина „Sudosteuropa“, Лубоња је писао о  реаговањима албанских власти на ослобађајуће пресуде бившим командантима ОВК и Рамушу Харадинају у Хагу.
Лубоња је навео да је Харадинај ослобађен упркос томе што је било довољно доказа да су оптужбе у Хагу биле тачне. Подсећа и да су Харадинаја, елите у Приштини и Тирани величале као хероја, преноси портал „Балкан инсајт“.
Харадинај је Лубоњин коментар оценио као клевету и наговестио да би могао да тужи тог албанског писца, навела је Радио-телевизија Косова.
Харадинај је новембра 2012. године ослобођен свих оптужби за ратни криминал током косовског конфликта деведесетих година, након поновног суђења Међународном кривичном суду за бившу Југославију.
Тужиоци су тврдили да је Хадинај заједно са још двојицом отужених мучио и убијао етничке Србе, али и Албанце за које су мислили да сарађују са Србима у логору ОВК у Јабланици 1998.
Судско веће је пресудило да Тужилаштво није доказало ни једну тачку оптужнице, укључујући и оне о удруженом злочиначком подухвату, успостављањем контроле ОВК кроз логоре на западном Косову.
Према Лубоњи, реаговања на ослобађајућу пресуду Харадинају у Албанији и на Косову показују лицемерје политичких и културних елита, које користе националистичку идеологију да би људима испрале мозгове.
„Тако су у време комунизма Албанци храњени идејама да као појединци нису ништа наспрам националних интереса, и да треба да се жртвују за своју отаџбину, затварајући очи за све почињене злочине у то име“, писао је Лубоња.
Такво испирање мозгова, тврди Љубоња, створило је облик шизофреније, јер Албанци истовремено величају јунаке који се жртвују за своју земљу, а осуђују крађу и убијање – што је једно те исто.
Пишчеве тврдње наљутиле су чланове Харадинајеве партије Алијаса за будућност Косова.
Портпарол те странке, Ернест Лума напао је Лубоњу на друштвеним мрежама назвавши га „кучкиним сином“.
Лубоњино презиме звучи као српско, написао је Лума, називајући га Србином који говори албански.
Косовска министарка за европске интеграције Вљора Читаку рекла је да је „шокирана“ и да је „остала без текста“ у вези са Лубоњиним писањима.
Косовски министар културе Мемли Краснићи оптужио га је за издају и „болесне кометаре о ослободитељима Косова“.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This