Select Page

По свом приспећу у Москву поглавар Српске Православне Цркве Иринеј посетио је Патријаршијску и Синодалну резиденцију у Даниловском манастиру. Овде је високу српску црквену делегацију срдачно дочекао и поздравио Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил.
У наставку је Патријарх српски Иринеј у храму Свих светих просијавших у земљи Руској одслужио благодарење за време кога се Патријарх московски Кирил молио у олтару. Чин благодарења пратили су директор Одељења спољних црквених послова Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион, Митрополит рјазански и михаиловски Павле, руководилац Административног секретаријата Московске Патријаршије Епископ солнечногорски Сергије, настојатељ Подворја Српске Православне Цркве у Москви Епископ моравички Антоније, секретар Свјатејшег Патријарха московског и све Русије за град Москву протојереј Владимир Диваков, заменик директора Одељења спољних црквених послова протојереј Николај Балашов, секретар овог Одељења за међуправославне односе протојереј Игор Јакимчук, помоћник директора Одељења спољних црквених послова протођакон Владимир Назаркин, опуномоћени амбасадор Републике Србије у Русији Славенко Терзић.
По завршетку овог молитвеног чина Свјатејши Патријарх Кирил је поздравио српског Патријарха Иринеја речима:
„Ваше Свјатејшество, возљубљени у Господу сабрате!
Желим да Вас срдачно поздравим данас као драгог и поштованог госта Руске Православне Цркве у првопрестолном граду Москви.
Налазимо се у просторијама Патријараршке и Синодалне резиденције Даниловског манастира – у месту мојих свакодневних послова, а где се одржава и већина седница Светог Синода. Овде примамо високе госте наше Цркве. Овај манастир је најстарија обитељ у Москви; основана је у 13. веку, и тако је вршњакиња Цркве Светога Саве. Из тог разлога посебно ми је пријатно што сте нас посетили како бисмо за време боравка Вашег Свјатејшества прославили успомену на велике светитеље Руске Цркве: преподобног Сергија Радоњешког, Свете равноапостолне кнегињу Олгу и кнеза Владимира.
Ваша жеља да учествујете у свечаностима поводом 1025-годишњице крштења Русије даје Вам прилику да се поклоните светињама Москве и Петрограда, Кијева и Минска. Имаћете прилику да општите са својом српском сабраћом који живе међу нама. Иначе, предстоји нам да размотримо широки круг питања која се тичу наших међусобних односа и међуправославне сарадње.
Надам се да претрпани програм Ваше пријатељске посете неће уморити Вашу Светост, као и да ће Вам посета Руској Цркви остати у најсветлијој успомени и да ће Вам подарити духовне силе како бисте наставили Ваш плодне подухвате на српском патријараршком престолу.
Благословен је онај који долази у име Господње! Ис пола ети деспота!“
У свом отпоздраву Поглавар Српске Цркве је благодарио најсветијем Патријарху Кирилу на топлим речима. Изразио је велику радост на указаној могућности да посети Русију и да се поклони светињама Руске Православне Цркве.
Свјатејши Патријарх Иринеј је истакао чврсте везе које су спајале Србију и Русију почев још од времена Светога Саве, који је пострижен за монаха у руском Пантелејмоновском манастиру на Светој Гори.  Историја руског и српског народа има много чега заједничког, продужио је Свјатејши Иринеј; рецимо, оба народа су много пострадала кроз историју, а да не говоримо о годинама проведеним под безбожничким режимима 20. века. Прошавши кроз сва та гоњења, обе Цркве су ојачане крвљу мученика.
У име Српске Православне Цркве и српског народа, Најсветији Патријарх Иринеј је изразио благодарност Руској Православној Цркви и руском народу на помоћи коју су указивали како у далекој прошлости, тако и у потоња времена, све до данас.
Поглавар Руске Цркве је изразио и наду да ће представници руског народа пружити помоћ и у праведном разрешењу питања Косова и Метохије.
У наставку доксологије у Свечаној сали Патријаршијске резиденције вођен је братски разговор поглавара двеју Цркава.

Извор: Служба за комуникације Одељења спољних црквених послова

Pin It on Pinterest

Share This