Select Page

Широм САД протести због пресуде којом је Џорџ Цимерман проглашен невиним за убиство тинејџера Трејвона Мартина. Председник Барак Обама позивао на мир и тражи да се поштује одлука пороте. Вође афроамеричких заједница захтевају од власти да оборе пресуду.
Демонстранти су заузели улице у највећим градовима САД, а вође афроамеричких заједница захтевају од власти да оборе пресуду којом је Џорџ Цимерман проглашен невиним за убиство тинејџера Трејвон Мартина.
У Лос Анђелесу полиција се сукобила са демонстрантима који су бацали камење на снаге реда. Једна особа је ухапшена, али полиција истиче да је већина демонстраната била мирна. Улице су затворене како у Лос Анђелесу, тако и у Сан Франциску, преноси Гардијан.
Спонтана окупљања због „збуњујуће пресуде“ била су и у америчким градовима Бостон, Чикаго, Сан Дијего, Окланд, Вашингтон, Филаделфија, Атланта и Талахаса.
Најбројнији спонтани скуп био је Њујорку, где је неколико хиљада људи, укључујући и породице са децом, носило транспаренте и узвикивало „Правда за Трејвона Мартина“ и „Нема правде, нема мира“.
Председник Националне асоцијације за побољшање положаја обојених људи Бенџамин Џелус оценио је да министарство правде треба да истражи случај у којем је Цимерман ослобођен.
Иако је порота у Станфорду на Флориди прхватила Цимерманов аргумент да је пуцао у самоодбрани када је убио Трејвона у фебруару прошле године, на снимку телефонског позива полициј чује се да је користио речи којима вређа афроамеричку популацију.
Џелус је рекао да када се гледа на коментаре које је Цимерман изнео и коментаре против њега, а у којима се наводи да су у његовом крају осећали као да су на „мети“, има разлога да се сматра да раса јесте била фактор у убиству Трејвона.
Џелус је дао изјаву одмах након ослобађајуће пресуде у суботу увече, када је и најавио да ће се борити свим правим средствима, како би се пресуда оборила.
У Вашингтону, министарство правде је саопштило да разматра да ли има довољно доказа који би омогућили да се подрже напори тужилаца.
Председник САД Барак Обама је у недељу поручио да је Трејвонова смрт била „трагедија“, али и додао да је порота донела своју одлуку и да је треба примити у миру.
„Ми смо правна држава и наша порота је донела одлуку. Тражим од свих Американаца да поштују позив на мир родитеља који су изгубили свог младог сина“, рекао је Обама.
И у Мајамију, Мартиновом родном граду, одржано је више мирних протеста и црквених окупљања.
Контроверзна пресуда је донета у јеку дебата о грађанским правима, раси и забрани оружја.
Трејвон Мартин је убијен 26. фебруара 2012. године у предграђу Орланда, пошто је у њега после краће свађе пуцао Цимерман, припадник такозване грађанске страже, коју чине локални становници задужени да патролирају улицама због спречавања провала у куће и пљачки.
Црни тинејџер се мирно шетао улицом када му је пришао Цимерман и питао га шта ту тражи. Пошто је позвао полицијски број 911, Цимерману је дежурни диспечер рекао да престане да прати Мартина, и да сачека патролу, али то он ипак није учинио, већ је наставио да иде иза њега.
Тада је дошло до свађе и кошкања између њих двојице, да би Цимерман у једном тренутку извадио пиштољ и пуцао у Мартина.
Он је касније полицији рекао да је морао да пуца, пошто је Мартин насрнуо на њега, оборио га на земљу и почео да му удара главу о плочник.
Цео случај је од самог почетка био контроверзан, пошто полицајци који су дошли на лице места, нису поднели кривичну пријаву против Цимермана и он је после саслушања пуштен на слободу, јер је изјавио да је пуцао у самоодбрани.
Тек после месец и по дана, на интервенцију Министарства правде САД, против Цимермана је подигнута оптужница за убиство без предумишљаја.

Извор: РТС

Pin It on Pinterest

Share This