Izaberite stranicu

Митрополија Црногорско-приморска је изјавила да не очекује да ће тужилаштво покренути кривични поступак против Гојка Влаховића, предсједника удружења СУБНОР-а Колашина и оца Весне Меденице, који је на спомен гробљу на Брези изврјеђао СПЦ и митрополита Амфилохија оптужујући га да држи парастос “изопаченим страшилима” мислећи тиме на четнике.
Велибор Џомић, координатор правног савјета МЦП, изјавио је да се Влаховић није одрекао богомржње и да ће се искрено молити за њега.
“Сумњам да ће надлежни тужилац овај Влаховићев говор мржње процесуирати, не само због чињенице да је тај државни орган и даље идеолошки оптерећен, него и због чињенице да је ријеч о оцу предсједнице Врховног суда. Ја ћу се као свештеник, с обзиром на то да је Гојко Влаховић крштен, искрено помолити Богу за њега, да му Бог опрости сваки, па и овај најновији гријех и да му Бог подари покајања да не тргује над гробовима жртава Другог свјетског рата, без обзира на војску и партију којој су припадале” поручио је Џомић, преносе дневне новине “Дан”.
Он је нагласио да је митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије више пута на годишњицу Другог свјетског рата у манастирима и црквама чинио помене за све жртве рата и да ће тако бити и убудуће.
“Митрополија ће наставити са оваквом праксом, без обзира на Влаховића и њему сличне, који би, судећи по његовим ријечима, и даље вршили обрачуне, макар и у говорима са неистомишљеницима. Историјска истина је да су сви припадници партизанског покрета, који су били православци, били крштени у православној цркви и да највећи број ондашњих партизана није идеолошки припадао Комунистичкој партији Југославије”, казао је о. Велибор.
Као примјер да не постоји ниједна канонска препрека да се погинулим припадницима партизанске војске одржи парастос, Џомић је навео Кадињачу, гдје свештеници сваке године на дан њиховог страдања врше помен.
“Они тамо не одлазе сами и непозвани него их позивају борачка организација и потомци жртава. Колико је мени познато, колашинска подружница СУБНОР-а никада се није обратила ни надлежном пароху ни Митрополији са жељом ла се изврши помен” рекао је Џомић, позвавши Влаховића да та демантује.
Отац Велибор је објаснио да се свештеници и митрополити позивају на вршење вјерских обреда и да непозвани не иду ни на сахране, ни на парастосе.
“Митрополија је, да подсјетим, опојала и Милована Ђиласа, али је на ту сахрану била позвана од породице. Ето прилике да, кад је Влаховићу већ толико стало до помена и молитве, своју грешку исправи колико сјутра и заједно са својим члановима упути позив митрополиту Амфилохију у складу са црквеним правилима макар за наредну годину” предложио је Џомић.
Према његовим ријечима црква поменима и парастосима не прекраја историју, него се моли за покој душа уз свједочење да се упокојени умире под земљом како би и живи на земљи имали истинског мира.
“Из Влаховићевих ријечи јасно се види да му није ни до Бога, ни до цркве, ни до Митрополије, него до покушаја да се у Црној Гори у 21. вијеку оживе идеолошке подјеле са половине 20. вијека. Умјесто ових ријечи боље би му било да се угледа на данашње совјетске ветеране, а не да говором мржње оптерећује црногорско друштво”, закључио је Џомић.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This