Select Page

Копти плаћају цијену због запаљиве реторике против њих, појединих исламистичких вођа и присталица бившег предсједника Морсија – саопштила Египатска иницијатива за лична права.
Египћански хришћани мета су таласа насиља откако је војска смијенила с власти предсједника Мохамеда Морсија, а држава не успјева да их заштити, саопштила је данас невладина организација Египатска иницијатива за лична права.
У Египту је у априлу најмање осам људи погинуло, а 20 повријеђено у сукобима копта и муслимана на сјевероистоку државе.
У најновијем инциденту, убијена су четворица Копта у Луксору, а хришћанске цркве се пале и пљачкају, наводи та организација.
Поред тога, једном Копту је у четвртак одсјечена глава, пет дана након што је он киднапован на Синају гдје су нападачи прије двије седмице убили једног коптског свештеника, пренео је АФП.
– Оно што забрињава је неуспјех безбједносног апарата да заштити имовину и грађане који су мета напада због својих вјерских осећања. Копти плаћају цијену због запаљиве реторике против њих, појединих исламистичких вођа и присталица бившег предсједника Морсија – саопштио је испред невладине организације Ишак Ибрахим.
Свргнути египатски предсједник Мохамед Морси, из редова покрета Муслиманске браће, обећао је по избору да ће штитити права Копта којих има 10 одсто од укупно 83 милиона становника Египта.

Извор: Портал 24

Pin It on Pinterest

Share This