Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12666/07.04.2013_o.Nikola_Pejovic_Beska.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 7. АПРИЛА (Светигора) – Светом архијерејском литургијом, коју су у цркви Благовијести са свештенством Митрополије црногорско-приморске и Епархије крушевачке служили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископ липљански Господин Јован, у манастиру Бешка је јутрос почео традиционални Благовештенски сабор.

Сабору је присуствовало више стотина вјерника из Црне Горе, Србије, Републике Српске и Албаније.

У току литургије Владика је у искушеничку ризуобукао послушницу овог манастира Наду.

Владика Јован је у литургијској проповиједи говорио о значају празника Благовијести. Он је казао да се и дан Христовога доласка очекује на Благовијести, када ће се чути трубе анђела које ће најавити други Христов долазак.

Поводом манастирске славе благосиљан је и славски колач.

Митрополит Амфилохије је на крају заблагодарио свима присустнима на учешћу у овом литургијском и свеправославном сабрању и пожелио им да се и даље сабирају у овом светилишту око моштију Јелене Балшић, у њен спомен, а кроз њу и у спомен Светог кнеза Лазара  Косовског. Он је рекао да је и пред нама, као и пред нашим прецима у прошлим вјековима, онај лазаревски одговор да је земаљско за малена царство, а да је небеско увијек и довијека.

Након Светог богослужења додијељена је књижевна награда “Јелена Балшић”. Ове године је чин њеног уручења је обављен постхумно, пошто је њен лауреат недавно преминули пјесник Слободан Ракитић. Награду су примили чланови његове породице.

Приређена је и славска трпеза љубави, којој су приствовале бројне познате личности из нашег јавног, културног и политичког живота. Између осталих, ту је била амбасадорка Украјине у Подгорици Оксана Сљусаренко, представници конзулата Грчке, затим предсједници општина са Косова и Метохије, прослављени српски кошаркаш Дејан Томашевић…

Чланови хора “Свети великомученик косовски Лазар” из Крушевца,  чланови Етно групе “Ступови” и дјеца полазници школе српског језика из Скадра извели су празнични културно-умјетнички програм.

Промовисана је и књига Драга Лековића о Скадарском језеру. О књизи су говорили Митрополит Амфилохије, академик Зоран Лакић, Зоран Фатић и аутор.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This