Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12618/01.04.2013_KATEDRA_Mitropolit_Amfilohije_Kosovo-zlocin_bez_kazne.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

Митрополит Амфилохије синоћ на предавању у Подгорици

ПОДГОРИЦА, 30. МАРТА (Светигора прес) – Синоћ је у Подгорици, у организацији Матице српске-Друштва чланова у Црној Гори, одржано предавање Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина  Амфилохија на тему “Косово: Злочин без казне”.

Митрополит Амфилохије је рекао да је Његош био и остао “пророчка савјест” како за Србе свог времена, тако и за Србе уопште, али и цијелу Европу, јер је његово опредељење било “косовско-завјетно”.

“Његош је једна од најзначајнијих личности у нашој духовној, филозофској, црквеној, богословској и народној историји и бићу. За Његоша Косово није просто гробница, него и живоносни гроб за будућност”, истакао је Митрополит, преноси портал ИН4С.

Митрополит је, говорећи о бомбардовању СРЈ 1999. године, рекао да је све што се догађало у вријеме Другог свјетског рата и од 1945. до 90-их година, била припрема за бомбардовање и поновно одсијецање Лазареве главе – Косова, од његовог тијела, односно остатка Србије.

“Бомбардовање и окупација Косова и Метохије, која и данас траје као подлога такозване независности, јесте опредјељење Европе за наставак муратовске тираније и петовјековног отоманског господарења Косовом”, рекао је Митрополит Амфилохије.

“Косово је епицентар сукоба добра и зла, Бога и ђавола. Косово је његошевско судилиште”, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Европа је на Косову, сматра Митрополит, поново показала свој освајачки нагон. “На Косову је Европа по ко зна који пут показала свој освајачки нагон, већ виђен у крсташким, нацифашистичким и усташким походима. А све те походе правдали су светим циљевима. Трагови им смрде нечовјештом”, оцијенио је Митрополит.

Митрополит је поручио бившем црногорском министру иностраних послова Милану Роћену, који је изјавио да је се највише поноси чином признања такозване косовске државе, да не заборави да су “црногорски витезови пролили крв на Косову”.

“Питао бих да ли зна да у Ђаковици и данас постоји гробница 700 црногорских витезова страдалих у одбрани Косова. Подсјетио бих га и на 13 хиљада Црногораца који су уградили мошти у ослобођење Косова и Метохије 1913. године.”

Митрополит Амфилохије је рекао да Хашки трибунал служи оправдању злочина. “Хаг оправдава злочин без казне и награђује злочине џихадистичко-терористичке ОВК и НАТО пакта.”

Митрополит је на крају рекао да се нада да ће се црногорска власт уразумити и да неће трчати за НАТО злочинцима већ да ће се окренути народу.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This