Select Page

ЦЕТИЊЕ, 26. МАРТА (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије се данас, у просторијама Митрополије на Цетињу, сусрео са Његовом Екселенцијом Амбасадором Љубомиром Копајем, шефом мисије ОЕБС-а, и у одвојеном сусрету са Његовом Екселенцијом г. Мехметом Нијазом Танилиром, Амбасадором Републике Турске у Црној Гори.

Амбасадор Копај је у децембру прошле године дошао на ову нову дужност и ово му је прва посјета Митрополији. Амбасадор је ову прилику искористио да посјети Цетињски манастир и ходочасти светињама које се у њему налазе.

Господин Митрополит и амбасадор Копај су се у срдачном разговору дотакли питања улоге Цркве и вјерских заједница у црногорском друштву. Господин амбасадор је у разговору изразио своју радост што је имао прилике да посјети манастир Острог, рекавши да је у њему доживио једно врло снажно лично искуство.

Нешто касније, Митрополит је примио и амбасадора Танилира, који је такође био у првој званичној посјети Митрополији, иако се прије неколико мјесеци одазвао и Митрополитовом позиву за традиционални Божићни пријем.

У врло отвореном разговору саговорници су говорили о значају вјере за морално унапријеђење друштва и улози коју различите Цркве и вјерске заједнице могу играти у питањима помирења и мира међу народима, говорећи првенствено о односима Православне Цркве и Ислама, како у Црној Гори, тако и у свијету. У вези са тим, поменули су Васељенску Патријаршију и Патријарха као важан фактор у дијалогу Православља и Ислама.

Митрополит и гости су размијенили пригодне поклоне.

ИБ

Pin It on Pinterest

Share This