Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/19201303[/picasa]

ВАТИКАН, 19.марта 2013.г. (Светигора прес) – Преузимањем папинског знамења – палије и Рибарског прстена, цјеливањем Јеванђеља и благосиљањем присутних, поглавар Римокатоличке цркве, папа Франциско Први уведен је данас на Тргу Светог Петра у Риму у трон Светог Петра.

photo 3.JPG

Свечаној церемонији присуствовали су представници шефови држава и влада готово 200 држава, предстаници готово свих православних цркава, јеврејске и других вјерских заједница, као и готово милион верника који су у Рим пристигли из цијелог света.

Папа је поздравио присутне и у својој краткој проповиједи изнио неколико порука које имају вишедимензијско значење не само за хришћане већ и за све људе добре воље.

Очекује се да ће се папа сусрести са представницима православних цркава међу којима је, први пут и историји је оваквом једном чину присутан и патријарх васељенски Вартоломеј и покренуће наставак екуменског дијалога.

Делегацију Српске православне цркве (СПЦ) на устоличењу папе Франциска предводио је Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије, који је овом приликом имао бројне сусрете са представницима православних помјесних цркава који су дошли на устоличење Папе, и који ће се сјутра званично сусрести са новоизабраним папом Франциском.

Pin It on Pinterest

Share This