Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/18201302[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12559/18.03.2013.%20Igor%20Balaban%20Vatikan.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

photo 2ВАТИКАН, 18. МАРТА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије допутовао је синоћ у Рим, гдје ће сјутра представљати Српску православну цркву на свечаној инаугурацији новоизабраног поглавара Римокатоличке цркве папе Франциска Првог.

У пратњи Митрополита Амфилохија у Ватикану су секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и протођакон Игор Балабан.

На аеродрому је Митрополита Амфилохија и његову пратњу дочекала делегација Понтификалног савјета за унапређење јединства хришћана на челу са свештеником Миланом Жустом задуженим за односе са словенским државама.

Делегација СПЦ потом је отишла у Ватикан, у Дом Свете Марте који се налази у непосредној близини базилике Светог Петра. У тој згради су били смјештени кардинали током последње конклаве, а и сам папа Франциско још увијек борави у њој.

Митрополит Амфилохије је синоћ у току вечере имао сусрет са новим папом. Том приликом њих двојица су се у отвореном разговору дотакали и неколико важних питања о односу Римокатоличке цркве како са нашом Патријаршијом тако и са Православном црквом уопште.

Папа и Митрополит су се присјетили и свог недавног сусрета у Буеонос Ајресу, још док је садашњи папа био надбискуп Буенос Арјеса Хорхе Марио Бергољо.

Вечери је присуствовало више кардинала и бискупа, као и двојица православних Митрополита из Буенос Ајреса – Константинопољске патријаршије Господин Тарасије и Антиохијске патријаршије Господин Силуан.

За сриједу је предвиђен званичан пријем наше делегације код папе Франциска.

И.Б./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This