Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“0″ showcaption=“1″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/17201303[/picasa]

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12553/17.03.2013_ZAPISI_40-dnevni%20pomen%20ocu%20Luki.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ЦЕТИЊЕ, 17. МАРТА (Светигора прес) – У манастиру Успења Пресвете Богородице на Дајбабској гори код Подгорице данас је Литургију и четрдесетодневни помен блаженопочившем Архимандриту Луки (Анићу) служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско–приморски Господин Амфилохије.

„Наш отац Лука је био један од таквих који се, просвећен Духом Светим, дотакнут Силом Божјом, пробудио духовно још у свом младалачком животу и изабрао Њега – Господа Христа за једини истински пут свој, за свјетлост своју, за пуноћу свог живота, за љепоту којом га је Он украсио и на коју га је упутио“, рекао је Митрополит Амфилохије на гробу оца Луке.

“Кренуо је за Господом пробудивши се и сусревши се са њим, и ходио је за њим до последњег свога издисаја. И ево га, стоји пред Њим, пред лицем Његовим. И као што му је благодарио док је био овдје са нама, тјелесно, тако му и сада благодари као човјекољубивом Владици и добротвору душе и тијела његовога што га је удостојио Себе, Своје љубави, Своје свјетлости, Свога знања, Своје мудрости, Своје истине. Сбе као Пута, Истине и Живота”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

“Сусрео се са Господом и причешћујући се Њега, Тијела и Крви Његове, он је непрекидно чезнуо да се још присније и присније срете са Господом и да се са Господом загрли. Зато је ваљда и пожурио са ове земље као некада Свети Игњатије Богоносац”, реко је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије данас је у Дајбама са свештенством служио и парастос жртвасма НАТО бомбардовања СРЈ из 1999. и жртвама Мартовског погрома на Косову и Метохији из 2004. године.

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This