Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 15. МАРТА (Светигора прес) – Управни суд поново је поништио рјешење Министарства унутрашњих послова  којим се координатору Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереју-ставрофору Велибору Џомићу одбија захтјев за одобрење привременог боравка у Црној Гори по основу спајања породице, јавља МИНА.

Џомић је саопштио да је у образложењу пресуде, суд навео да МУП у рјешењу није навео ваљане и јасне разлоге због којих је одбијен његов захтјев.

“Суд је констатовао да је МУП само цитирао законске одредбе, али да оне нијесу доведене у везу са чињеничним стањем које би суд могао провјерити. МУП је само навео некакав акт са ознаком ”повјерљиво”, а у поступку ми као странци није омогућио да се изјасним о томе”, наводи се у изјави Џомића достављеној агенцији МИНА.

Он је казао да се према оцјени суда, МУП у рјешењу није изјаснио о чињеници да у Црној Гори са породицом борави више од 18 година, и да је констатовао да против њега никада није вођен било какав поступак због угрожавања националне безбједности.

“МУП се није изјаснио ни о мом праву на спајање породице што је од посебног значаја имајући у виду право на породични живот сходно члану 8. Европске конвенције о заштити основних права и људских слобода”, рекао је Џомић.

Он је оцијенио да је суд из тих разлога усвојио његову тужбу, поништио рјешење МУП-а и наложио понављање поступка.

Џомић сматра да ова пресуда Управног суда, као и претходна из априла 2012. године, само потврђују стравичну незаконитост и злоупотребу МУП-а од тадашњег министра Ивана Брајовића и његових, како је навео, послушника из Подручне јединици полиције у Подгорици.

“Њихова имена до сада нијесам помињао, али ћу, ако опет наставе, морати и то да учиним. Већ пуне двије године МУП, лидер Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић и Брајовић говоре о наводном ”поштовању закона” у мом случају, а Суд сваки пут поништи њихова акта као незаконита”, додао је Џомић.

Он сматра да се ради о класичном покушају прогона уз лијепљење етикета грађанима које у Црној Гори нијесу виђене од 1948. године и резолуције Информбироа.

“МУП ми је у поновљеном поступку налагао немогуће обавезе и захтијевао да у року од осам дана прибавим дозволу за приступ тајним подацима при чему није навео који су то подаци, код ког државног органа, па чак нису навели ни број ни датум тих докумената”, рекао је Џомић.

Правно посматрано, како је казао, МУП је покушао да фингира и води виртуелни, а не управни поступак, “односно да јавност, а потом и суд, погрешно увјери да је у мом случају вођен законит поступак”.

“Хвала Богу, таква незаконитост, видљива и из свемира, није могла да прође на Управном суду који је, по ко зна који пут, био на висини задатка у одбрани права грађана од злоупотреба функционера попут Брајовића”, рекао је Џомић.

Он сматра да МУП, након нове пресуде, треба да донесе ново рјешење и поново спроведе поступак по његовом захтјеву за добијањем привременог боравка из 2011. године.

Џомић је рекао да од министра Рашка Коњевића очекује да обрати пажњу на његов случај, “и да наложи својим чиновницима да поновљени поступак воде у складу са законом”.

“Надам се да је Коњевићу након ове пресуде јасно да МУП мора да рјешава по закону и да буде сервис грађана, а не поприште незаконитих прогона и партијска прћија у коју га је претворио његов претходник”, казао је Џомић.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This