Select Page

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 15. МАРТА (Светигора прес) – Десетог марта у недјељу Страшног суда, на позив настојатеља грузијске парохије  храма Шестаковске иконе Мајке Божје протојереја Романа Вепхвадзе, Епископ гатчински Амвросије је началствовао Божанственом литургијом. Архијереју су салуживали  и учествовали у заједничкој молитви клирици Руске, Грузијске и Српске православне цркве. На богослужњу пјевала су два хора: мушки хор Духовне академије и парохијски хор, који је пјевао на грузијском језику.

Богослужење и појање је звучало на четири језика: старогрчком, грузијском, српском и црквено-словенском. Јеванђеље о Страшном суду је читано на три језика: грузијском, црквено-словенском и на српском.

На богослужењу је хиротонисан ђакон Сергије Коростиљев у чин јереја.

Након литургије Епископ Амвросије је бесједио. Поздрављајући настојатеља храма, парохијане и госте, Епископ Амвросије је казао да у Христу нема националности и граница, а за вјерујуће срце никакве геополитичке, економске и и остале подјеле не могу бити узрок губитка јединства.

Објашњење:

„Шестаковска“ икона Мајке Божје чудесно је обретена средином 18. вијека на огњишту (шесток) – пећи, у породици неког Николаја Димитријевича Скрипицина у Москви. Икона је поштована у породици, а наследници пошто нијесу знали коме она треба да припадне, предали су је цркви села Шелтомежи Тверске губерније, зато је она добила и други назив „Шелтомешка“. Икона се прославила многим чудесима. Вјерници су је носили у литијама ван граница Тверске губерније ради исцјељивања болесних. 1887. године у селу Шелтомежи је  основана Шестоковска вознесењска женска обитељ. 1900. године  у част чудотворне иконе је подигнут камени храм у Петербургу.

http://spbda.ru/news/a-2806.html

Pin It on Pinterest

Share This