Select Page

Поштована господо!

Користимо прилику да Вас обавијестимо да је у више црногорских медија 20. фебруара објављена информација да је г. Ранко Кривокапић, предсједник Скупштине Црне Горе на састанку са члановима Одбора за међународне односе Европског парламента, поред осталог, казао да је ”ситуација са Српском Православном Црквом проблем, јер они не признају државност Црној Гори тиме што не желе да се региструју на начин као све друге вјерске заједнице” и да ”из Српске Православне Цркве долазе и вербални напади на ЛГБТ популацију и на перспективе чланства у НАТО”.

Овом приликом указујемо да је предсједник Скупштине Црне Горе г. Ранко Кривокапић изнио више неистина и грубо дезинформисао посланике Европског парламента. Већ годинама у Црној Гори Социјалдемократска партија, на чијем је челу г. Кривокапић, без икаквих аргумената, а из својих идеолошких интереса, грубо нарушава цивилизацијске и правне тековине тако што злоупотребом власти коју врши предузима противправне радње које су уперене према Српској Православној Цркви, односно Митрополији Црногорско-Приморској и другим Православним Епархијама у Црној Гори (Епархија будимљанско-никшићка и дјелови Епархијâ милешевске и захумско-херцеговачке). То је прво чинио посљедњих неколико година тиме што преко МУП-а (користећи ресорног министра из своје партије) противзаконито негира вјековно постојање Српске Православне Цркве односно њених јединица у Црној Гори,  напада њену имовину и прогони православно свештенство из Црне Горе ускраћивањем права на боравак у Црној Гори. Сада је отишао и корак даље тако што грубе неистине саопштава и посланицима Европског парламента.

1. У Црној Гори је још увијек на снази Закон о правном положају вјерских заједница који је усвојила једнопартијска комунистичка власт 1977. године. У законским одредбама не постоји појам ”регистрације” него ”евиденције” цркава и вјерских заједница и то само оних које се оснују након ступања на снагу тог Закона. Никада до сада ниједан државни орган, чак ни за вријеме комунистичког режима који је донио тај Закон, такву радњу није тражио од Митрополије и нико до г. Кривокапића данас није оспорио правни субјективитет Митрополије и других Православних Епархија у Црној Гори.

Митрополија црногорско-цриморска је основана 1219.г. и у свом непрекинутом континуитету постоји до дана данашњега. Митрополију није основао нико од данашњих грађана и из тог разлога не постоји законска обавеза за било каквом пријавом надлежном органу. Такво тумачење законске одредбе из члана 2. Закона (из 1977. године) су заузеле и судске и извршне власти кроз више правоснажних судских предуда и тумачења. Међутим, евидентно је да г. Кривокапића као предсједника законодавног дома Црне Горе и политичку партију на чијем је челу не обавезују судске одлуке и тумачења надлежних органа.

С друге стране, својство правног лица у правном систему Црне Горе Митрополији црногорско-цриморској и другим Епархијама СПЦ су признавали континуирано и признају други надлежни државни органи и судови у бројним поступцима који су се водили и воде пред судским и управним органима. Према званичним тумачењима других надлежних органа, Српска Православна Црква у Црној Гори, оличена у Митрополији црногорско-цриморској и другим Православним Епархијама, има својство грађанско-правног лица и као таква она је непрекидно остваривала и остварује своја права и обавезе у правном промету као и друга правна лица.

Но иако Закон о вјерским заједницама (1977.г.) предвиђа пријаву и евидентирање новоформираних вјерских заједница, а не већ историјски постојећих, Митрополија је због искрслих проблема потврдила и пријавила своје постојање и постојање осталих Православних Епархија у Црној Гори актом АЕМбр.361 од 7.3.2012. године, упућеним МУП-у Црне Горе, на који овај орган ни до данас није одговорио на начин на који је то учинио са пријавама осталих вјерских заједница у времену од 2000 до 2011. године.

Што се тиче инсинуација г. Кривокапића на рачун Српске Православне Цркве, ни једном ријечју или дјелом ни Митрополит ни Митрополија црногорско-приморска ни остале Православне Епархије нису оспорили државност и међународно-правни субјективитет Црне Горе. Опште је позната чињеница да је Митрополија црногорско-цриморска утемељила црногорску државност, јер су се скоро 200 година, тј. до 1851. године црногорски митрополити у тешком времену налазили као владари на челу Црне Горе. Из те чињенице, као и из свеукупне духовне мисије Митрополије и Православне Цркве у Црној Гори  и њене комуникације са другим државним органима, јасно се види да она признаје државност Црне Горе у којој постоји и дјелује вјековима.

2. Као Митрополит црногорско-цриморски слободно, по својој савјести и православном вјерском увјерењу, на исти начин као што то чине великодостојници других хришћанских цркава у Европи и свијету, а поводом актуелне јавне дебате о ЛГБТ популацији, саопштавамо став Цркве по овом питању заснован на хришћанској етици. У том погледу, став Православне Цркве о том питању је исти као и став Римокатоличке цркве, али и свих других цркава и вјерских заједница у Црној Гори. Међутим, једино се Православна Митрополија оптужује за наводну ”хомофобију”.

Као православни хришћанин и епископ Цркве сматрамо, међутим да сваки човјек има право да слободно одабере свој начин живота („Све ми је дозвољено, али све не користи“ (1. Кор 6, 12)) при чему смо то и, преко представника Митрополије, више пута истицали кроз учешће у јавној расправи приликом доношења Закона о забрани дискриминације.

Не може се од Цркве и Православног Митрополита, и то у Црној Гори, тражити да постану пропагатори хомосексуализма и ЛГБТ популације нити се једном митрополиту, као ни другима, може забранити право на слободу мишљења, говора и саопштавање ставова Цркве о друштвеним појавама укључујући и односа према НАТО савезу. Међутим, управо је то амбиција предсједника Скупштине Црне Горе која је недавно посвједочена и у Европском парламенту.

Иако је на челу Социјалдемократске партије, која је чланица Социјалистичке интернационале, г. Ранко Кривокапић својим дјеловањем урушава не само правни систем Црне Горе него и цивилизацијске вриједности. Веома често, иако су Цркве и вјерске заједнице по Уставу Црне Горе одвојене од државе, изражава амбицију да се са позиције предсједника Скупштине мијеша у унутрашња питања Православне Цркве у Црној Гори којој он, по својој слободној вољи, не припада као вјерник. Користећи свој политички утицај предсједник Социјалдемократске партије већ годинама преко министарстава на чијем се челу налазе функционери његове партије активности тих државних ресора искључиво усмјерава са циљем да, кршећи важеће правне прописе, наноси штету Православној Цркви и свештеницима – грађанима Црне Горе, вјероватно ради идеолошке подршке једнoj новоформираној вјерској заједници (2000.г.) које себе назива „Црногорска Православна Црква“. Незаконитост таквих аката је, на сву срећу, доказана пред судовима у Црној Гори који су их поништавали.

Господин Ранко Кривокапић има право на своја опредјељења, па и на своје атеистичко и идеолошко-политичко увјерење. Међутим, нема право да у име свог атеизма, политичке идеологије и националног опредељења, позивајући се притом на ”европске стандарде”, урушава правни поредак, да државне институције претвара у идеолошко-партијске сервисе и да прогони Цркву и њено свештенство лишавајући их њиховог права на слободу вјероисповијести.

На крају, изражавамо спремност да однос Православне Цркве којој припада апсолутна већина становништва у Црној Гори према држави Црној Гори и важним друштвеним питањима посвједочимо и у личном сусрету.

С поштовањем,

                                                            АЕМ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ

+Амфилохије

Pin It on Pinterest

Share This