Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12473/05.03.2013_Mitropolit_Savina.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 5. МАРТА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у манастиру Савина код Херцег Новог.

У литургијској проповиједи Владика је подсјетио колико је велико призвање хришћана на земљи.

“Није случајно Господ рекао: Ја вас изабрах од свијета. Хришћани су најизабранији род на овој земљи, без обзира коме народу припадали и којим језиком говорили. Само ако су се крстили у име Оца и Сина и Духа Светога и ако су примили Христа као Бога свога и Господа свога и ако се труде да се кроз Њега и преко Њега сједине са великом и Светом тајном и истином, љубављу и добротом коју је Он донио, коју нам је открио и подарио”, рекао је Владика.

“То је велика одговорност нас хришћана, а нарочито нас презвитера и епископа који смо наследници првих Христових ученика, заједно са народом Божјим”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

У току литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Стефана Јовановића, који је рођен у Аргентини, а предачким поријеклом је из Ћеклића. Он ће бити свештеник у новооснованој Буеносајреско-централно-јужноамеричкој епархији Српске православне цркве, чији администратор је Митрополит Амфилохије.

Владика је данашње рукоположење велики благослов за оца Стефана и његову попадију, за нашу Цркву и њену мисију, за потомке наших исељеника у Јужној Америци који су сачували вјеру предака.

“Велика мисија очекује нашег оца Стефана у Аргентини, као што очекује и друге наше свештенике. Већ је пет наших свештеника отишло одавде да служе у Јужној Америци. Тамо има много нашег народа, понајвише Бокеља у Аргентини и шире од Аргентине, још од осамнаестог вијека”, рекао је Владика.

“Треба да се молимо сви да Господ благослови ту нашу нову епископију, да благослови наш тамошњи народ, који је расијан као овце без пастира”, казао је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This