Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12395/21_02_2013_otac_velibor_o_tuzbi_ustavnom.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић

ПОДГОРИЦА, 20. ФЕБРУАРА (Светигора прес) – Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић затражио је данас од Управног суда да поново поништи рјешење Министарства унутрашњих послова којим се одбија његов захтјев за боравак у Црној Гори, оптужујући Социјалдемократску партију да стоје иза хајке на Српску православну цркву.

Џомић је управни спор покренуо против МУП-а зато што је та институција поново одбила његов захтјев за дозволу за боравак у Црној Гори, позивајући се на мишљење Агенције за националну безбједност  којим је свештеник СПЦ-а оквалификован да угрожава националну безбједност државе.

Управни суд је почетком јуна прошле године већ једном поништио рјешење МУП-а којим је оцу Џомићу одбијен захтјев за привремени боравак у Црној Гори, али је МУП поново донио слично рјешење.

“Тужбом захтијевамо да се поништи незаконито рјешење МУП-а, којим је одбијен мој захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице и то у поновљеном поступку, након што је Управни суд већ једном поништио такво незаконито рјешење МУП-а” , казао је Џомић Тањугу.

Он је истакао да се МУП понаша незаконито, а иза тога стоји идеологија СДП-а, јер та странка даје министра унутрашњих послова. “Евидентно је да је МУП, док се на његовом челу налазио Иван Брајовић, био заточеник идеологије СДП. Односно да МУП није поштовао закон, већ личне жеље лидера СДП-а Ранка Кривокапића, кога поново означавам иницијатором прогона свештеника СПЦ на идеолошкој основи”, казао је Џомић.

Он је нагласио да свештенство СПЦ никада није угрожавало безбједност Црне Горе, нити негирало њену државност, већ се увијек понашало у складу за законима.

“Надам да ће нови министар унутрашњих послова Рашко Коњевић, иако такође долази из редова СДП-а, прекинути досадашњу незакониту праксу у раду МУП-а”, навео је Џомић.

Он је изразио увјерење да ће се МУП Црне Горе ослободити од партијских утицаја. “Само нека убудуће раде по закону и биће све у реду”, истакао је Џомић, додајући да су сва досадашња решења МУП-а Црне Горе против свештеника СПЦ оборена пред надлежним судовима. Коментаришићи то што се на рочишту није појавио правни заступник МУП-а, он је казао да жали због тога, јер је Управни суд право мјесто да разјасне многе ствари.

“Очигледно је да су у МУП-у свјесни да је много тешко бранити правне небулозе које су урадили, па су процијенили да је најмања штета за њих да се не појаве на данашњем рочишту”, навео је Џомић.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This