Izaberite stranicu

ПОДГОРИЦА, 18. ФЕБРУАРА (Светигора прес) – Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Велибор Џомић оцијенио је, у изјави данашњем подгоричком “Дану”, као чињенично неутемељено и непотковано саопштење МУП-а Црне Горе поводом захтјева за регистрацију цркава и вјерских заједница.

Истичући да се таквим саопштењем МУП-а заправо жели обманути јавност, Џомић је бившег министра Ивана Брајовића оптужио за драстично кршење закона јер није поступио по захтјеву Митрополије црногорско-приморске који је у писарницу МУП-а достављен 7. марта 2012. године.

Министарство унутрашњих послова је у петак саопштило да Митрополија црногорско-приморска није поднијела захтјев за регистрацију надлежном органу на чијој је територији њено сједиште, сходно Закону о правном положају вјерских заједница.

Џомић истиче да се „правна поткованост” једног текста не темељи само на помињању закона, већ и на правилном тумачењу законских одредаба.

“Управо то недостаје саопштењу МУП-а Црне Горе и зато је оно у највећој мјери правно непотковано”, казао је Џомић.

Он истиче да саопштење МУП-а није ни чињенично утемељено, јер у њему није наведен акт Митрополије од 7. марта 2012. године који је у писарници МУП-а заведен под бројем 01-08/12-3538/1 од 8. марта2012. године.

“Бивши министар МУП-а, а садашњи министар поморства и саобраћаја Иван Брајовић до краја свог мандата није одговорио на наведени акт. Чак ни негативно! У том акту Митрополит је, иако „пријава постојања” није прописана као законска обавеза, пријавио и посвједочио чињеницу континуираног постојања Цркве у Црној Гори почев од 4. вијека по Христу”, истиче Џомић.

У Правном савјету Митрополије посједују све пријаве које су вјерске заједнице, и то првенствено Исламска заједница (2010.год.), Надбискупија барска (2010.г.) и Которска бискупија (2011 .год.) поднијеле МУП-у и истог дана добиле увјерење.

“Питање је за министра Брајовића зашто до краја свог мандата није поступио по закону него га је драстично кршио? Одговор је више него јасан и познат јавности: то није учинио како би и даље са својим идеолошким истомишљеницима могао да обмањује јавност да Црква у Црној Гори ‘није регистрована, да је непостојећи правни субјект’ и да би могао да и даље прогони православне свештенике без црногорског држављанства”, каже Џомић.

По њему се отвара и додатно питање због чега су службеници МУП-а Црне Горе акт Митрополије од 7. марта 2012. прикрили од новог министра Рашка Коњевића.

“Одговор на то и министру, нама и јавности треба да дају аутори саопштења и они службеници МУП-а који, по свему судећи, крше закон како би по нечијим налозима наносили штету грађанима и православним свештеницима”, каже Џомић.

По њему, МУП истрајава у захтјеву за подношење законом непостојеће „пријаве дјеловања” да би незаконитим рјешењима наносили штету искључиво Православној цркви у Црној Гори и да би владавину права подређивали личним и политичким интересима појединих моћника и партија.

Правници из МУП-а, тврди он, не знају да по законским одредбама не могу да врше „регистрацију” него само да воде евиденцију пријаве оснивања нових вјерских заједница и престанак рада од раније постојећих вјерских заједница.

“Управо због огромне количине незнања, веома често праћеног жељом да угоде појединим функционерима, примјена права од стране дилетаната и незналица доживљава катастрофу пред Управним судом Црне Горе. Зато предлажем новом министру да што прије ступи у контакт са Факултетом за државне и европске студије који је специјализован за јавну управу и који је на простору екс-Југославије једини факултет такве профилације, како би помогао правницима МУП-а да правилно примјењују позитивне законске прописе из области управног права као што такав пројекат већ реализује са Заводом за метрологију”, поручио је Џомић.

У спорном саопштењу МУП-а наводи се да је „сходно законској одредби, чињеницу оснивања и ђеловања пријавило 17 вјерских заједница, међу којима и неколико „традиционалних”.

“Нејасно је на основу које законске одредбе је МУП одредио ‘традиционалност’ неких цркава и вјерских заједница кад је сваком правнику познато да у Црној Гори не постоји законска подјела на традиционалне и друге цркве и вјерске заједнице. И Устав и закон познају само вјерске заједнице, али су правници из МУП-измислили и ‘традиционалне’’. У ту измишљену групацију сврстали су чак и Јеврјеску заједницу за коју се први пут чуло прије годину дана када је њен представник потписао уговор са Владом Црне Горе, иако у моменту потписивања уговора као новоформирана вјерска заједница није извршила законску обавезу ‘пријаве оснивања’” истакао је Џомић.

Закон о правном положају вјерских заједница од 1977. године нигдје не прописује обавезу вјерских заједница да пријављују своје постојање и дјеловање, како се то у саопштењу МУП-а погрешно наводи.

“Нигдје у закону, на који се позива МУП, није прописана обавеза ‘пријаве дјеловања’ вјерске заједнице. Из ове законске одредбе се још боље види али не и оне које су постојале прије доношења закона” истиче Џомић.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This