Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12354/Vladika_Medun_15.02.2013.mp3″ text=“Прилог Радија Светигора“]

ЦЕТИЊЕ, 15. ФЕБРУАРА (Светигора прес) – Постоји опасност да се јунаштво претвори у еуропоклонство, а да се чојство преобрази у геј-парадерство, упозорио је данас у литургијској бесједи у цркви Светог архиђакона Стефана на Медуну код Подгорице Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Владика је јутрос са свештенством у овој цркви служио Свету службу Божију, са поменом војводи Марку Миљанову, који се упокојио на данашњи празник Сретења Господњег 1901. године, и чији гроб се налази пред овим храмом.

Митрополит Амфилохије је казао да се на “овој Медунској гори, као некада Симеон Богопримац, срео и војвода Марко Миљанов са Богом својим, са живим Господом”.

“У Њега је свим својим бићем вјеровао и Истини служио. Овдје је војвода Марко доживио своје Сретење. И не само да је овдје постао истински, не само земаљски него и небески војвода, него га је Бог удостојио да се упокоји на овај велики свети празник, како би, као и Симеон Богопримац, могао да изговори оне ријечи на крају свога земнога живота прије стотину и дванаест година: сад отушташ у миру слугу свога, Господе, јер видјеше очи моје спасење Твоје”, рекао је Владика.

Владика Амфилохије је казао да је војводу Марка Господ удостојио да се “на овој гори, гдје се рвао са злом, ропством, са мржњом и насиљем, с Богом сретне, да овдје почине, да овдје чека и трубе судњега дана”.

“Црна Гора се кроз вјекове трудила да на сјемену које је посијао Свети Сава буде носилац двоједне врлине јунаштва и чојства – до наших времена. Нажалост, у ово наше вријеме постоји опасност да се јунаштво претвори у еуропоклонство, а да се чојство претвори и преобрази у геј-парадерство”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

“То је грађење Вавилонске куле, стварање златнога телета. Као што су сеЈевреји, док се Мојсије на Синају сретао са Богом, клањали златном телету, тако је и у ово наше вријеме, па и у Црној Гори, ново златно теле – еуропоклонство на помолу, да му се служи, да му се сви клањају, да му приносе кад и своју душу и своје биће”, упозорио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да “геј-парадерство, као унутарњи поремећај људске природе, као одрицање од достојанства ради кога је Бог створио човјека, јесте управо оно што полако, али очевидно јасно сије демонска сила по душама милиона људи широм Европе и свијета. И оно почиње да замјењује истинско и право чојство и људско достојанство и овдје у Његошевој и Марка Миљанова Црној Гори”.

“Без обзира на то шта ми савременици чинимо и радимо, једном за свагда то двоједно начело истинског човјечног постојања овдје на земљи, које је проповиједао и својим животом посвједочио војвода Марко Миљанов, остаје једини путоказ сваком покољењу, па и овом нашем које се помућене савјести и ума, нашло да се умјесто Богу, клања новим златним теладима, новим идолима, који нијесу ништа друго до прастари идоли који само мијењају своје хаљине”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This