Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12373/Nacisto_gost_Mitropolit_Amfilohije_%28TV-Vijesti%2014-2-2013%29.mp3″ text=”Тонски снимак емисије Начисто”]

Митрополит Амфилохије освештава цркву Свете Тројице на Румији, 31. јул 2005. године

ПОДГОРИЦА, 15. ФЕБРУАРА (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије казао је синоћ Амфилохије у емисији “Начисто” на телевизији Вијести, да не зна зашто га називају окупатором када је устоличен код ћивота Светог Пегра Цетињског, уз присуство свих представника ове државе, тадашњег премијера и предсједника и уз присуство иних који су му помагали у изградњи храма Христовог Васкрсења у Подгорици.

“Мој добри пријатељ Маровић сада каже да је тај храм окупаторски јер неко други црногорску имовину преписује на себе, а није ми јасно гдје је то нашао. Имовина која је била црквена, стицана мукотрпно кроз вјекове и прилоге, крвљу брањена, како може да припада туђој земљи”, казао је Владика.

Он је напоменуо да је, поред толико стамбених објеката и дивљих градњи у Бару, засметала црквица на Румији, која је посвећена Светој Тројици.

“Ако је црква на Румији, то мало обиљежје љубави, дивља градња, шта је онда питомо у Црној Гори?”, запитао се Митрополит Амфилохије.

Владика је објаснио да сукоб Цркве са актуелном влашћу има коријене у идеологији која се родила из оне која је владала од 1945. која је била тоталитарна, антибожна и антицрквена.

“Логично је да таква идеологија, са племенском свијешћу која је једно од проклетстава Црне Горе, буде у сукобу са Црквом која је биће Црне Горе откад постоји и чиме је Црна Гора стекла свој идентитет“, оцијенио је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је објаснио да према Закону о вјерским заједницама из 1977. године МЦП није била обавезна да се региструје код надлежних државних органа, јер тај акт прописује да су новоформиране вјерске заједнице дужне да се у року од 15 дана пријаве оближњој станици полиције.

“Уосталом, ако је тај Закон захтијевао то од МЦП, зашто од 1977. до 2010. године то питање није постављено, него тек када је дошао министар, из не знам које партије, који је кренуо да врши буквално насиље над црквом”, рекао је Митрополит Амфилохије.

“Моја централа није ни Београд, ни Москва, ни Цетиње, него Јерусалим, гроб Христов и храм Христовог васкрсења. Идеја да Митрополија црногорско-приморска није регистрована апсолутно није тачна. Господин Брајовић је добио писмо од мене, мислим прошлог прољећа, да се сагласно закону Митрополија црногорско приморска пријављује. И тај захтјев је игнорисан, није ни записан. Нисам тражио појашњење”, Закључио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This