Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/12344/12.02.2013-U_ZIZI_Mitropolit-besjeda_na_Tri_Jerarha.mp3″ text=”Прилог Радија Светигора”]

ЦЕТИЊЕ, 12. ЈАНУАРА (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, на Света три јерарха, са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Василија Великог која се налази у близини манастира Режевићи.

Света три јерарха нијесу имали непосредно општење са Господом, међутим њихова наука и свједочење су потпуно истовјетни са оним првим ученицима Христовим, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској бесједи вјернима.

“Јер, нијесу само оно што су говорили, што су писали, чинили само на основу онога што су чули, вјерујући онима који су имали непосредни додир са Господом, него је Господ и њих удостојио благодатно да се, савки на свој начин, сретне са Господом”, казао је Владика.

“Толико је била моћна њихова наука, њихово благодатно дејство, да су хришћани, сваки по своме срцу опредјељивали за за по једнога од њих, па су се неки звали григоријевци, други василијевци, а трећи јовановци. Исто свједочанство су оставили о Христу Господу, о Пресветој Тројици, Оцу и Сину и, посебно, о Духу Светоме, јер се у њихово вријеме појавила јерес духобораца. Па су они бранили право и истинско учење о Духу Светоме”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је са свештенством благослиљао славски колач, а у току литургије одржао је мали помен блаженопочившем игуману манастира Дајбабе архимандриту Луки (Анићу).

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This