Izaberite stranicu

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/12016/19.12.2012_Mitropolit_Orja_luka.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

ЦЕТИЊЕ, 19. децембра (Светигора прес) – Човјекољубље Светог Николаја Мирликијског је било бескрајно, јер све што је имао он је другима давао, рекао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије у литургијској бесједи коју је изрекао у току јутрошње Свете архијерејске литургије у цркви Светог Николаја Мирликијског на Орјој Луци код Даниловграда.

„Свети Николај Мирликијски је био човјек дубоког испосништва. По његовом житију, док је био дијете, он је сриједом и петком само из једне мајчине дојке сисао млијеко.  Он је, дакле, већ тада почео да пости, а камоли касније кад је одрастао и кад је био епископ у Миру Ликијском“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је нагласио да је човјекољубље овог светитеља безгранично, јер му је узор човјекољубље Господа Исуса Христа. „Његово човјекољубље је било без граница, као и Онога Коме је себе принио на жртву – а то је Христос Господ. Тако је било за његовог земаљског живота, а тако је и данас. Његово човјекољубље прати људе на свим земаљским меридијанима, нарочито на морима“, објаснио је Владика Амфилохије.

„Безбројна су свједочанства љубави, човјекољубља Светог Николаја, а оставили су их морепловци, о којима је Свети отац Николај бринуо и за вријеме свога земаљског живота и послије свога упокојења“, закључио је Митрополит Амфилохије.

У току Свете службе Божије у цркви на Орјој Луци, Владика је са свештенством и вјерним народом благосиљао славски колач.

Митрополит је благословио данашње свечаре, којих је много, будући да је Никољдан једна од најчешћих крсних слава у нашем народу, и посебно кума данашње храмовске славе мјештанина Милутина Бошковића.

Кумство за наредну годину од Милутина Бошковића је примио његов рођак Србислав Бошковић.

Светој служби је присуствовао велики број вјерника из Даниловграда и околних мјеста.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This