Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/1201209[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/11904/02_12_2012_mitropolit_cetinje.mp3″ text=”Звучни запис Радио Светигоре”]

DSC_0205.JPGПрви дан децембра је дан када се Украјинци сјећањју жртава Голодомора. Ове године поводом овог догађаја, у Цетињском манастиру служена је Света архијерејска литургија и помен жртвама. Литургију је служио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у присуству дипломатских представника Украјине и Русије у Црној Гори.

Митрополит Амфилохије је истакао да идеологија која је управо обећавала хлеб, која је све жртвовала земаљском хлебу, која би хтјела и камење да претвори у хлеб, лишила је хлеба милионе људи и додао да стално треба трагати за разлозима због којих је дошло до тог помора како би нам то била школа.
Након Литургије припремљен је ручак у Богословији „Свети Петар Цетињски“.

Амбасадорка Републике Украјине у Црној Гори Оксана Сљусаренко, захвалила је Митрополиту Амфилохију због тога што је служен помен жртвама, али посебно похвалила напоре Цркве да кроз народне кухиње помогне гладнима широм Црне Горе: „Ја сам чула неко друго мишљење да је ово политички пројекат. Народна кухиња није политички пројекат него пројекат са отвореним срцем, са добром душом и са православном вјером“ и додала да није срамота рећи да имамо сиромашних људи него је срамота рећи да им не помажемо.

Замјеник амбасадора Руске федерације Сергеј Форопонов потсјетио је на велико страдање у Украјини и поставио ту катастрофу у шири историјски контекст: „Шта год било у историји, било добро било лоше, треба да буде подстрек за уједињење свих – за благословену слогу“, истакао је замјеник амбасадора Руске федерације.

Овај велики помор од глади, који је задесио Совјетски Савез тридесетих година однио је више милиона живота, а у Црној Гори данас је потпуно непознат. Голодомор или Холодомор је назив за велики помор становништва на територији Украјине током 1932. и 1933. године током глади која је задесила многе области у околини Совјетског Савеза.

П.Б.

 

Pin It on Pinterest

Share This