Izaberite stranicu

ГАЛЕРИЈА

БУЕНОС АИРЕС, 16. октобра (Светигора прес) – У суботу, 13. октобра 2012. године, у просторијама епархијског дома у Буенос Аиресу, одржана је прва сједница Епархијског управног одбора Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке на којем су учествовали чланови Одбора из Аргентине.

Након Свете Литургије, коју је Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке са свештенством служио у катедралном храму Рождества Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, одржана је прва сједница Епархијског управног одбора ове прошле године основане Епархије.

На Светој Литургији, Господин Митрополит је присутним вјерницима говорио о ономе што је урађено у протеклих годину и по дана на утемељењу ове Епархије, а потом је детаљније и подробније о томе говорио члановима ЕУО.

На сједници је Митрополит изнио своје виђење свеправославне ситуације на јужноамеричком континенту, а посебно и тренутно стање у заједницама које су под омофором Српске Патријаршије.

Извијестио је присутне о интересовању наших људи и других жељних православног свједочења широм континента за интензивирање живота и мисије Православне Цркве у Јужној Америци и потребу за јединственим и саборним радом свих православних.

Господин Митрополит је, уз асистенцију секретара Епархије презвитера Бошка Стојановића, пароха буеносаиреског, такође изнио присутним члановима пресјек финансијског пословања Епархије у протеклих годину дана. Епархија се финансирала, а и даље се финансира највећим дјелом од помоћи Епархија из Сјеверне Америке наше Помјесне Цркве и помоћи Митрополије црногорско-приморске. Код свих присутних је постојала сагласност о томе да то није дугорочно рјешење и да се мора убрзано тражити начин за успостављање њене самоодрживости. Разматрана су и друга питања из области правног и финансијског уређења ове Епархије.

Општи закључак је да је стварање ове Епархије био неопходан корак, који је направљен у посљедњем тренутку, кад се тиче очувања православне вјере и народног идентитета међу нашим овдашњим исељеницима, али и због доприноса наше Српске Патријаршије мисији на овом континенту.

Овога дана је уједно био и опроштајни сусрет са вјерницима из Буенос Аиреса, јер у току ове посјете Митрополит Амфилохије више неће служити у главном граду Аргентине.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This