Izaberite stranicu

ГАЛЕРИЈА

БУЕНОС АИРЕС, 16. октобра (Светигора прес) – У недељу, 14. октобра 2012. године, Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке са свештенством служио је Свету Литургију и извршио велико освећење Храма Светог Архангела Михаила у Венадо Туерту, у аргентинској провинцији Санта Фе.

Након трократног опхода око храма и освећења, Митрополит је служио Свету Службу Божију, крстио малог Хуана и миропомазао сестру Монику. На крају Свете Литургије, Митрополит је новим православним Хришћанима и свима присутнима зажелио благослова Божијег и снаге да иду Христовим путем.

Такође је објаснио значај Крштења у име Оца, Сина и Светога Духа, као и данашњег освећења Храма Светог Архангела Михаиала и његове Свете Трпезе у коју је положио мошти новопројављених свештеномученика и мученика Момишићких, канонизованих на прољећном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне Цркве.

Позвао је све вјерне цркве у Венадо Туерту да, уз сарадњу са својим новим парохом презвитером Исајлом Марковићем, настављају да обнављају свој храм и унапређују свој парохијски и црквени живот.

У посљедњих два мјесеца храм је у потпуности окречен споља, а након што је недавно у Венадо Туерто дошло и звоно које је Митрополит обећао, подиже се и нови звоник испред храма. Планирано је и проширење просторија које се налазе уз храм у којима би боравио парох, као и уређење црквене порте.

На братској трпези код домаћина Митра Гвозденовића, коју је припремио заједно са својом породицом, Митрополит је у здравици похвалио његов труд и залагање у изградњи храма Светог Архангела, али и напор свих овдашњих вјерника у очувању своје вјере и отачких предања. Овом приликом је и рекао да ће Митра предложити за одликовање Орденом Светог Петра Цетињског.

Митар Гвозденовић је рекао да му је част да већ неколико пута угошћава Митрополита Амфилохија и заблагодарио Цркви за покретање интензивнијег црквеног живота међу овом заједницом, као и свима присутнима на присуству и одазивању на лијепе догађаје какав је био данашњи.

У свом поздравном писму, један од Митрових синова, Богдан Гвозденовић, предсједник Црквеног одбора у Венадо Туерту, који тренутно борави у Европи, којом приликом ће посјетити и Црну Гору, захвалио је Митрополиту, свештенству и свима присутнима на труду око ове заједнице и храма у Венадо Туерту, не заборављајући притом ни оца и сина, блаженопочившег свештеника Мигела Сабу и његовог сина оца Алехандра Сабу, који су се деценијама духовно старали о овој парохији. У писму које је прочитао његов брат Љубо, Богдан је такође изразио захвалност што је ова заједница добила сталног свештеника, који ће живјети са њом, и наду да ће вјерници сарађивати са свештеником на добро свих.

Овом посјетом, Господин Митрополит је завршио ову своју посјету Аргентини и Епархији за Јужну Америку. Обишао је заједнице у Аргентини, Бразилу, Перуу, Еквадору, Венецуели, Доминиканској Републици и Чилеу.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This