Izaberite stranicu

Епархија Будимљанско-никшићка обратила се Европском суду за људска права у Стразбуру са надом да ће Суд помоћи да се једно важно питање, као што је то питање неправедно одузете црквене имовине, на праведан начин ријеши.

Европски суд је овом одлуком показао снисхођење за очигледне правне пропусте црногорског правосуђа, што не значи да је Црна Гора тиме ослобођена своје обавезе да у процесу европских интеграција достигне стандарде које поставља Европска Унија и које су у том смислу достигле земље у региону. Овим је Црна Гора сада у још већој обавези да донесе закон о повраћају одузете црквене имовине и да Цркви врати оно што је неправедно одузето, а што је Црна Гора већ преузела на себе као обавезу потписујући уговоре са Католичком црквом, Исламском и Јеврејском заједницом.

Одлуку Европског суда за људска права још нијесмо званично добили, те отуда још немамо увид у њено образложење. Треба имати на уму да се након ове одлуке не исцрпљује даља правна процедура, нити се овом одлуком Цркви ускраћује право на повраћај одузете црквене имовине иако Црна Гора, која више од седам година од стављања ван снагезаконодавстава о враћању имовине црквама, није нашла за сходно да ово питање регулише и омогући дjелотворно остваривање овог права.

Протосинђел Никифор Миловић

Секретар Епархијског Управног Одбора
Епархије будимљанско-никшићке

Pin It on Pinterest

Share This