Izaberite stranicu

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/11568/07.10.2012_Sluzba%20u%20crkvi%20Rodjenja%20Presvete%20Bogorodice%20u%20Buenos%20Airesu%2022.09.2012.mp3″ text=”Прослава храмовне славе у Буенос Аиресу”]

Прослава храмовне славе катедралне цркве

БУЕНОС АИРЕС, 5. октобра (Светигора прес) – У катедралном храму Рођења Пресвете Богородице Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке у суботу, 22. септембра, свечано је прослављен храмовни празник.

Уз саслужење Преосвећених Епископа: Каракаског и Јужноамеричког Јована (Руска Загранична Црква) и Патарског Јосифа, викара Митрополита Буенос Аиреса Тарасија (Цариградска Патријаршија), више презвитера, ђакона и вјерног народа из разних православних јурисдикција Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, служио је у храму Рођења Пресвете Богородице Свету Архијерејску Литургију.

У литургијској бесједи, Господин Митрополит је говорио у улози Пресвете Богородице у домостроју нашега спасења и учењу Православне Цркве о Мајци Божијој. Такође се захвалио својој сабраћи архијерејима и нагласио значај заједничког свједочења свих православних у овој земљи и на овом континенту.

Након Свете Литургије, Митрополит је благословио славски колач. Кум овогодишње славе је био Николас Костић са породицом, а кумство за следећу годину је преузела гђа Вера Миловић.

У наставку је одржана свечана братска трпеза на којој је било присутно мноштво вјерника.

Митрополит је, у свом поздравном говору за трпезом, између осталог, рекао: “Суштина нашег идентитета јесте то да смо Хришћани. Кад су у древна времена питали старе мученике ко су, које су нације и из које су породице, они су само одговарали: Ја сам Хришћанин.” Ова њихова изјава је, по Митрополитовим ријечима, темељ нашег идентитета, без обзира које смо нације и из ког народа долазимо.

“И само ако у том духу ми Православни Хришћани будемо живјели у Аргентини, онда ће имати смисла наш боравак овдје као Православних.” Митрополит је рекао да је природно да су прве генерације које су овдје дошле биле везане за своје коријене, језик и нацију, али данас је многима из друге и треће генерације матерњи језик шпански, те да би се опстало на овом континенту, морамо заједно живјети као Православни.

Такође је истакао значај оснивања Православних Епископских конференција по регионима свијета, које су формиране на Свеправославним предсаборским конференцијама у Шамбезију 1993. и 2009. године.

Рекао је и да је велики дар Божији да се у Јужној Америци данас налази петнаест Православних Епископа и обавјестио вјерне да су одржана већ два састанка овдашње Епископске конференције: прије двије године у Сан Паолу и прошле године у Буенос Аиресу. Следећа ће бити у новембру у Каракасу, главном граду Венецуеле. Све ово, по њему, јасно говори да Православна Црква има будућност на овом континенту и да та будућност зависи од нас Православних Хришћана из свих народа.

Православни су, по Митрополиту Амфилохију, послати у овај дио свијета да буду квасац Хришћанства и буду свједоци неподјељене Цркве првих једанаест вијекова, о којој се веома мало зна на Западу и у Латинској Америци.

Епископ Јосиф је пренио поздраве Митрополита Тарасија, који није могао присуствовати данашњем сабрању. Епископ Јосиф је, између осталога, рекао је да му је изузетна част да је човјек као Митрополит Амфилохије учествовао на његовом недавном епископском рукоположењу, јер се ради о једној изузетној личности, не само Српске православне цркве, већ читавог Православља. Такође је нагласио да је изузетан благослов да је такав јерарх као Митрополит Амфилохије међу Православнима на овом континенту, те да је врло значајно да се изворна православна духовност коју Митрополит Амфилохије носи дарива сада и вјернима у Латинској Америци.

На овој свечаности су се пјевале вјерске, али и народне пјесме из старог краја, а Аргентинац пољског поријекла, Густаво Фернандез Стержек, читао је стихове из своје књиге поезије “Mundo Eslavo” (Словенски свијет). Пјевање Митрополита Амфилохија уз гусле је за многе окупљене било први пут да слушају гусларско пјевање уживо.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This