Select Page

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/11476/22_09_2012_Mitropolit%20Resife%20Brazil.mp3″ text=“Митрополит Амфилохије у пастирској посјети Бразилу“]

Кампинас и Сан Паоло

БУЕНОС АИРЕС, 22. септембра (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, Епископ-администратор Епископије буеносаиреске и јужно-централноамеричке боравио је од 12. до 16. септембра у пастирској посјети Бразилу.

Од 14. до 16. септембра био је у посјети православној заједници у граду Ресифеу, на сјевероистоку Бразила, који се налази на најистуренијој тачки јужноамеричког континента.

Долазак Митрополита Амфилохија

Ова заједница се састоји од православних Бразилаца, који су још прије неколико деценија примили Православље, захваљујући мисији тадашње јурисдикције под именом Православна Црква у Португалу. Прије десетак година су, након што су неко вријеме били под Православном Црквом Пољске, затражили и добили канонски пријем у Српску Патријаршију, а сада су дио њене епископије за Јужну Америку.

Света Литургија у Алдеии

Митрополит Амфилохије је 15. септембра, уз саслужење три свештеника и два ђакона, служио у цркви Свете Тројице у манастиру у мјесту Алдеиа, недалеко од Ресифеа, подигнутој 1991. године. У манастиру живи игуман Педро, црква је и парохијски храм за парохију протопрезвитера Рафаила, а подигнута је на имању презвитера Илије, који живи у близини.

16. септембра је, такође уз саслужење три свештеника, Митрополит служио у капели Успења Пресвете Богородице у граду Ресифеу. Вјерници у том граду немају цркву, па изнајмљују простор за молитву. Овом приликом је у чин презвитера рукоположио ђакона Жариа Карлоса, православног Бразилца, који је овога љета боравио у Црној Гори и био рукоположен за ђакона. Отац Жарио је професор у двије богословске школе: једној римокатоличкој и једној евангелистичкој. Он ће бити задужен за мисионарске парохије у граду у којем живи Каруаруу и градићу Бело Жардиму.

Света Литургија у Ресифеу

Протопрезвитер-ставрофор Алексис Пења-Алфаро, парох у граду Ресифеу, такође је професор теологије, и то на једном Католичком универзитету.

Готово сви вјерници, али и неки од свештеника, били су у прошлости вјерници, па чак и свештеници (пастори) Римокатоличке Цркве или неке од врло јаких протестантских заједница у Бразилу. Бразил је препун псеудохаризматичних заједница, као што су неопентекосталци и други. Под утицајем ових покрета, многе традиционалније заједнице, нарочито римокатоличка, губе своје вјернике и принуђене су да се на извјестан начин прилагођавају тим новим околностима.

Митрополит је истог дана, са оцем Рафаилом и његовом супругом, посјетио имање удаљено педесетак километара од Ресифеа, у мјесту Карпина, на којем отац Рафаило такође планира градњу мале цркве.

Митрополит је током посјете са свештеницима и вјерницима разговарао и давао поуке о мисионарској дјелатности и парохијском животу. Ово је друга Митрополитова посјета Ресифеу.

Посјета локацији за нови храм

У вријеме Митрополитове посјете Ресифеу, ондје је боравила и монахиња Ребека, Бразилка из Рио де Жанеира, која је већ више година монахиња у Епископији захумско-херцеговачкој.

Непосредно прије посјете Ресифеу, посјетио је Сан Паоло и град Кампинас, удаљен од Сан Паола око стотину километара. Тамо се сусрео са нашом, не толико великом, колонијом. У кући породице Цвијић у Кампинасу обавио је крштење четири члана обитељи Божовић.

У Сан Паолу се сусрео са некима од најстаријих припадника наше емиграције Драгишом Павличићем и Синишом Војводићем.

Са неколико тамошњих породица, Митрополит је договорио оснивање Црквеног одбора, који би организовао прославе већих црквених празника и посјете свештеника, ради духовних потреба тамошњих житеља.

Наша емиграција живи углавном у овом дијелу Бразила (држава Сан Паоло), али је прилично расута и нема мјесто сабирања, те тако није риједак случај да људи уопште не знају за своје сународнике који живе у истом граду. То је нарочито случај у вишемилионском Сан Паолу.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This