Izaberite stranicu

[picasa width=”570″ height=”440″ autoplay=”1″ showcaption=”0″]https://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/24201210[/picasa]

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/11348/02.09.2012.%20Igor%20Mitropolitov%20susret%20sa%20Kapitanicem.mp3″ text=”Сусрет Митрополита Амфилохија са гувернером Капитанићем”]

ГАЛЕРИЈА - Сусрет са Гувернером

БУЕНОС АИРЕС, 1. септембра (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке господин Амфилохије је у петак, 24. августа, започео своју посјету аргентинској провинцији Ћако, састанком са гувернером те провинције Хорхеом Капитанићем, родом из Бањана.

Гувернер и Митрополит су се срели у сједишту провинцијске владе у главном граду те провинције Ресистенсији.

Са Митрополитом су у делегацији били презвитер Бранко Станишић, новопостављени парох у цркви Св. Николе у Маћагају у провинцији Ћако, протођакон Никола Радиш, предсједник Црквеног одбора у Буенос Аиресу, који је рођен у Маћагају, такође поријеклом из Црне Горе и протођакон Игор Балабан.

У врло срдачном разговору Митрополит и гувернер су се осврнули на свој претходни разговор од прије неколико мјесеци и договорили даљу сарадњу у вези са православном заједницом у провинцији.Гувернер је обавјестио Митрополита да је покренута иницијатива за обнову цркве Св. Ђорђа у мјесту Ла Тигра, коју углавном чине православни из тамошње украјинске заједнице, које је Митрополит прошле године својом посјетом подстакао на обнову како цркве, тако и духовног живота. Након његове посјете презвитер Бошко Стојановић, парох у Буенос Аиресу је више пута служио у овом храму.

Такође је упознао Митрополита са плановима обнове зграде “Дурмитор” у непосредној близини гробља Ла Монтенегрина, који је био први центар окупљања црногорских исељеника, а данас се налази у веома лошем стању. Поменуо је и могућност градње цркве у близини истог гробља.

Гувернер је такође рекао да ће веома озбиљно размотрити предлог Митрополита Амфилохија да се и у главном граду провинције Ресистенсији нашој Цркви додјели земљиште за изградњу храма. Митрополит је овај предлог дао имајући у виду да се многи наши људи, а и други православни све више насељавају у Ресистенсију, која је административни и културни центар Ћака.

Митрополит је представио презвитера Бранка гувернеру Капитанићу и замолио гувернера да му пружи сваку помоћ у његовој пастирској дјелатности. Гувернер је обећао да ће помоћи новом пароху и да ће га укључити у Међурелигијско тијело које постоји при Влади Провинције Ћако.

Отац Бранко ће бити једини православни свештеник у провинцији и духовно ће се старати о неколико православних заједница, како наше Цркве, тако и о неколико украјинских заједница.

Након одржаног састанка, Митрополит је имао и конференцију за новинаре у медијском центру Владе Ћака, гдје је упознао новинаре са садржином разговора, а вијести о овом сусрету су изашле у неколико провинцијских медија.

ГАЛЕРИЈА - Коријентес

На пропутовању до Ресистенсије, Господин Митрополит је посјетио римокатоличку катедралу у граду Коријентесу, главном граду истоимене провинције.

Ресистенсија и Коријентес су градови на малој удаљености један од другога, а дијели их велика ријека Парана, чији је ток дугачак нешто мање од 4000 километара, а пролази кроз Бразил, Парагвај и Аргентину.

 И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This