Select Page

Црква на врху Румије изнад Бара обијена је, оскрнављена и на њој су исписани графити на албанском језику – “Етничка Албанија“ и “АКШ“,што је скраћеница за “Албанску националну армију“.

На спољашњем зиду цркве импровизован је грб Албаније у разливеној црвеној боји. Парох барски Јован Пламенац казао је за ИН4С да ово није први пут да се скрнави црква на Румији, али су поруке које су остављене дефинитивно “најопасније до сада“.

Пламенац вјерује да је чин последица политичког надгорњавања у парламенту ради “политичке добити”, односно, како нам је казао, последица неодговорности једног дијела црногорских политичара.

О инциденту је обавијештена Управа полиције, која је урадила увиђај, као и Основни тужилац у Бару.

„Оскрнавили су цркву, исписали је и обили, а нису дирали новац који је стајао унутра. Очигледно није била намјера материјална корист, већ постављање биљега да је наша света планина Румија, која је у срцу Црне Горе, заправо албанска“- казао је Пламенац за наш портал, наводећи да је за више од три године колико црква на Румији припада његовој парохији, овај вјерски обекат до сада више пута скрнављен.

“Нас су оптуживали да црквом на Румији нарушавамо традиционално добре односе три конфесије које сложно живе на овим просторима. Међутим, добре међуљудске односе, језиком мржње очигледно руши групација црногорских политичара. Раздор стварају политичари, а не црква, казао је отац Пламенац који се нада да ће полиција открити починиоце.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This