Select Page

На дан Светог Архангела Гаврила у манастиру Михољска Превлака, Светом архијерејском литургијом обиљежени су слава храма и 19. сабор православне омладине.

Свету архијерску литургију служио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, уз саслужење преко тридесет свештеника, што је према ријечима јереја Мијајла Бацковића, више него иједне године до сада. Након литургије, Митрополит Амфилохије рукоположио је Жарио Карлоса, православног Бразилца који ће од сада бити ђакон у новоформираној Епархији Буеносаиреској и јужноцентралноамеричкој, крстио је Давида и Милицу из Њемачке, замонашио сабрата манастира Михољска Превлака коме је дао монашко име Максим, а у чин чтеца рукопроизвео брата Јарослава из Русије.

Сабор православне омладине организован од стране Братства православне омладине Црне Горе “Свети Архангел Михаило“. Ове године, поред великог броја вјерника и представника православних омладинских организација из Србије и Републике Српске, сабор је посјетила и православна омладина из Русије чију делегацију је чинило око тридесетак чланова Синодалног одељења руске Патријаршије за рад са младима, на челу са потпредсједником Вадимом Краковским, замјеником владике Игњатија, викарног епископа руског Патријарха.

Такође, сабору су присуствовали предстваници више организација које сарађују са православном омладином у Црној Гори, као и Марина Јовићевић, конзул Србије. Након литургије, исред манастира је изведен пригодан музички програм на коме су наступили: хор гостију из Русије, народни гуслари Павле Горановић и Илија Палдрмић и гитариста Асим Сарван.Ђуро Кривокапић Цуца одржао је традиционалну бесједу.

У просторијама новог Духовног центра Братства православне омладине на Михољској Превлаци, које је данас освештао Митрополит Амфилохије одржан је скуп на тему “Институционално рјешење рада са младима у Српској православној цркви“ чији је домаћин такође био митрополит.

“Као што је познато овдје је у 15. вијеку негдје око 1443. године мученички пострадало, отровано, око 70 свештеномонаха и монаха ове свете обитељи. Мученичком крвљу је запечаћена ова светиња. Мученици, страдалници и оваj свети храм су разорени насиљем и безбошништвом“, рекао је владика Амфилохије и наставио захвалношћу Господу на обнављању храма и светиње по ријечима пророка.

“Обновиће се као орловска младост“ казао је владика. ,,Оно што се Бога дотакло, гдје је канула милост Божија и благослов Божји, гдје је канула зрака вјечног сунца са лица Христовог, гдје се Бог јављао и откривао и гдје су се људи сабирали у име Његово, постаје неуништиво и неразориво“, рекао је у својој бесједи митрополит Амфилохије пред омладином Русије, Србије, Црне Горе и Републике Српске који су се такође обратили присутнима и представили митрополиту.

“Ова светиња не може бити разорена, њени вјекови су се вазнијели на небеса и уграђени су у вјечни град Христов, Јерусалим“, истакао је у својој бесједи овом приликом митрополит Амфилохиjе истичући да “неће проћи пуно времена да ова светиња засија у својој првобитној љепоти“.

О почецима Сабора православне омладине у Црној Гори причао нам је јереј Мијајло Бацковић.

“У манастиру Михољска Превлака 1993. године основано је, по  благослову митрополита Амфилохија  и његове светости блаженопочившег патријарха Павла, братсво православне омладине. Ми смо до 1991/92 године осмишљени као организација српске омладине при цркви и национално. Пошто смо сви били црквени људи добили смо благослов да оцрквенимо ту нашу организацију и дамо јој православни смисао. Затим је митропоит 1993. године благословио да се зовемо Братство српске православне омладине – Свети Архангел Михаило. Братсва су конституисана тако да сваки град има своје мјесно братсво, док ми чинимо управни одбор, односно  управно тијело  које координира рад свих православних организација у цијелој Црној Гори. Рад свих тих помјесних братстава координира се из Духовног центра. Нажалост, тек послије 19 година постојања и ево 19. сабора,  наше канцеларије су завршене и надамо се да ћемо сада уз боље услове моћи боље и да дјеламо, па да ћемо исправити проспусте које смо правили и да ћемо се више повезати са омладином других православних народа”, казао је јереј Мијајло.

У почетку су, како каже, били само млади људи који су се скупљали око велике светиње која је прва свјетска епископија и то тако што су је обнављали. Већ 1994. године монаси су почели да долазе у манастир и њихов духовни и физички рад је изашао на видјело. Најбитнији успјех је долазак представника свих православних организација из “велике царске Русије” који је договорен још у мају када је православна омладина из Црне Горе посјетила Москву на сабору “Вјера и дјело”. Они су дошли под покровитељством Синодалног одјељења руске Патријаршије за рад са младима. Тренутно су смјештени у Чању, у кампу “Румија”, и ово је пробни боравак, јер ако овај боравак успије, а чине се задовољни гости из Русије, Црна Гора би могла да постане центар за окупљање православне омладине из цијелог свијета, што је по речима јереја велика част.

“Сабор је на нашу велику радост посјетило око 500 људи ове године, док је прошлих година број био неупоредиво мањи. Поред омладине из Русије угостили смо и браћу из Србије, Републике Српске, али и других земаља попут Аустрије и Њемачке. Угостили смо и представнике невладиних организацијама са којима већ дуго сарађујемо у борби против болести зависности. Повезали смо све стране свијета, сваки континетнт помало, што показује да је овај сабор представник православне омладине из цијелог свијета и надамо се да ће већ следеће године бити  још посјећенији и да ће трајати минимум три дана”, додао је јереј Мијајло Бацковић и нагласио да су посјете Црне Горе другим земљама биле онемогућене до скора, због прогона цркве са којим смо сви упознати и да су ти прогони углавном и били повод посјетама Русији због чега је и сам дуго боравио тамо.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This