Izaberite stranicu

Српска православна црква никад неће прихватити одвајање Косова и Метохије од Србије, а по истом питању треба да буде јединствен целокупан наш народ, политичке вође, академици и свеукупна наша елита. За то јединство је потребно сагледати ситуацију мало даље од носа, имати добру вољу, далековиду мисао и дугорочну стратегију, поручио је у изјави за „Вести“ патријарх српски Иринеј.
Он је, коментаришући изјаву Томислава Николића да „никад неће бити председник у Приштини“ и актуелизовање тезе Добрице Ћосића о мирној и цивилизованој предаји Космета, рекао да „то води у пропаст“.

Иринеј је поновио да „историја не памти да се неко одрекао своје територије и то назвао цивилизованим, а српски народ мора да буде јединствен у одбрани светиње“.

– Косово и Метохија је наше животно питање. Наша јужна покрајина треба да остане у саставу Србије. И де факто и де јуре. И за то се мора пронаћи решење. Све остало је катастрофа и за наш народ и за нашу државу – оценио је Иринеј.
Поглавар СПЦ поновио је да је за њега и за Свети архијерејски сабор Космет „света земља и српски Јерусалим, а не само земљишни посед и географски простор Србије“.

– Наше највеће светиње, наш народ, наши гробови су тамо вековима. Духовно средиште наше цркве и резиденција српског патријарха је у Пећкој патријаршији такође вековима. Ми се, као народ, држава и Црква, Косова и Метохије ни по коју цену не можемо никад одрећи – био је изричит патријарх. Он је додао да је „на крају крајева резиденција српског патријарха у Пећкој патријаршији, што значи да би, по тој логици, резиденција остала у некој другој држави“, што, објаснио је патријарх, није ни логично, ни праведно.

На питање „Вести“, „колико је овакав став у супротности са чињеницом да се у редовима српског свештенства, монаштва и народа узимају лична документа самопрокламоване државе Косово“, патријарх је рекао:

– То и јесте једна од невоља. Али, они тамо живе, морају да се крећу, свештенство обилази парохије, вернике… Да би како-тако опстали морају сами себи да обезбеде некакву административну идентификацију кад то за њих није учинила држава Србија. Ствар је наше државе што до сада није изнашла адекватно решење – рекао је патријарх.

Ако оде Кфор, нема нам опстанка

Патријарх не верује у могућност ефикасне екстериторијалне аутономије на КиМ за српске цркве и манастире, као и српске енклаве, по моделу Свете горе атоске на северу Грчке:

– Не полажем наде у такав вид заштите. Бојим се, пре, да нам неће бити опстанка ако се са терена повуче Кфор и међународна мисија. Јер, и у садашњим условима пред међународним мировњацима оно мало нашег народа који тамо опстаје, страхује за живот, убиства су честа, смишљена застрашивања су готово свакодневна – казао је Иринеј.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This