Select Page

ЦЕТИЊЕ, 05. фебруара (Светигора прес) – Предсједник Црне Горе Филип Вујановић казао је синоћ, гостујући у емисији ТВ Црне Горе „Реплика“, да дијели ставове православних патријараха по питању канонског устројства и легитимитета Православне Цркве у Црној Гори.

„Ја сам увијек, и то морам као предсједник државе да чиним, поштовао канонско право и канонско устројство“, казао је Вујановић.

„Нећете никада од мене чути ниједну канонску арбитражу, нити било шта другачије од онога што сам чуо од Патријараха аутокефалних Православних Цркава у односу на канонско устројство и канонско право. Прошле године сам имао садржајан разговор са Његовом Светошћу Патријархом Московским Кирилом, који ми је изложио свој став и своје виђење црквеног питања у Црној Гори у оквиру православља. Ја знам како је његово мишљење, како је мишљење Архиепископа кипарског, православног поглавара словачког и чешког и свих четрнаест православних поглавара да је канонски легитимна у Црној Гори према канонском устројству Православна Митрополија црногорско-приморска“, нагласио је он.

На питање новинара, који је нагласио да је то Вујановићева лична позиција, каква је државна позиција у односу на то, предсједник Црне Горе је рекао да држава треба да поштује одвојеност Цркве и државе „што није само наш устав прописао, него је то цивилизацијска обавеза. Не може држава да решава црквена питања и не може да се мијеша у црквене односе и да организује садржину црквених обреда, као што Црква не може да се бави политиком. Ја се никада нијесам мијешао у црквена питања и мој лични став је слијеђење моје државне обавезе“.

„Ја не могу да негирам канонско устројство и право нити да заступам интересе било кога ко тако нешто од мене очекује. Ако четрнаест аутокефалних Православних Цркава каже да је легитимна Митрополија црногорско-приморска, не могу ја да кажем: ви погрешно тумачите канонско право и ви не познајете канонско устројство“ био је изричит предсједник Вујановић.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This