Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/12010[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/02.02.2010_Koncert%20hora%20iz%20Petrograda%20u%20Podgorici.mp3|titles=Концерт у Подгорици]

ПОДГОРИЦА, 02. фебруара (Светигора прес) – У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици синоћ је одржан концерт Хора Светог Јована Дамаскина из Петрограда под руководством Ирине Валентинове Болдишеве. Међу бројним гостима били су и амбасадор Русије, представници амбасада Србије и Бугарске, а након концерта, госте је поздравио и благословио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско–приморски Господин Амфилохије.

Поздрављајући амбасадора Руске Федерације у Подгорици, Његову екселенцију Јакова Герасимова и представнике амбасада Бугарске и Србије, протојереј Велибор Џомић је рекао да је тачно прије двадесет година у петровградском сабору Владимирске иконе Мајке Божије основан дјечји хор који је касније израстао у црквено-пјевачку школу и Омладински хор Светог Јована Дамаскина.

„У овој школи се учи појању преко двије стотине дјеце предшколског, школског и академског узраста. Поред редовних предмета у њој се предаје византијско и руско појање, укључујући и практично изучавање нотације и грчког језика“.

Након што су на крају концерта отпјевали „Тамо далеко“ и „Онамо, намо“, публици и гостима се обратио Високопреосвећени Ахиепископ Цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

„Велика је радост да ова дивна молитвена ткања руске народне душе нијесу пресахнула. А посебна је радост што нам се она јављају из царскога Петрограда. Сами знате колико је Црна Гора била везана за тај град. Владика Раде тамо је примио рукоположење у храму Светог Преображења. А прије њега се Митрополит Василије Петровић упокојио у Петрограду. И данас тамо, покрај лавре Светог Александра Невског почивају његови земни остаци, заједно с Патријархом Василијем Бркићем. Они су ту са великим свесловенским витезом Суворовим и са другим славним личностима руске историје“.

„Стизао је до Петрограда и Свети Петар Цетињски. Па, иако је имао преблема с онима који су утицали на царицу Катарину, никада се није одрекао љубави према Петровграду, према Руском Царству и народу. Знате и то да је оставио у свом тестаменту запис да онај Црногорац који не би волио Русију да Бог да три пута и три хиљаде пута био проклет. То је велико знамење које нам је оставио Свети Петар Цетињски, па је добро да нас ова дјеца подсјете на то знамење. Да нас подсјете да смо ми били једно кроз вјекове и да ћемо у Христу, језику и крви остати једно и заједно до краја свијета и вијека“.

„Значајно је и то што је требало да ова дјеца дођу из Петрограда да нас пјевањем химне „Онамо, намо“ подсјете на нашу одговорност пред историјом, пред Косовом и Метохијом“, рекао је Митрополит Амфилохије.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This