Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/27201005[/picasa]

ДАНИЛОВГРАД, 28. јануара – Празник Св. Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, свечано је прослављен у Парохији даниловградској. Поводом храмовне славе Св. Литургија је служена у цркви Св. Саве Српског у селу Фрутак код Даниловграда. Служили су парох даниловградски Слободан Зековић, парох спушко-мартинићки Станислав Татић и парох команско-бандићки Илија Зекановић уз учешће бројног народа. На крају Литургије пререзан је славски колач, након чега се пригодном бесједом вјерном народу обратио свештеник Слободан Зековић. Оводишњи домаћин храмовне славе у Фрутку био је проф. Милутин Вековић, а за наредну годину ову обавезу и благослов преузела је госпођа Косара Вековић. Професор Вековић је све присутне угостио за богатом славском трпезом.

У вечерњим часовима у сали Центра за културу у Даниловграду одржана је свечана Светосавска академија. Светосавску бесједу одржао је протосинђел Кирило Бојовић, сабрат Цетињског манастира и главни и одговорни уредник часописа Светигора.

У програму академије учествовала су дјеца полазници Школе вјеронауке из Даниловграда, дјечији хор „Св.Козма Етолски“ из Подгорице и Хор „Св.Апостол и Јеванђелист Марко“ такође из Подгорице. Предвиђено је било и учешће КУД-а „Ђурђевданско коло“ из Подгорице и народног гуслара Миленка Калезића. Међутим, пред сами почетак академије, стигла је тужна вијест да су у саобраћајној несрећи надомак града настрадале три особе, међу њима и један 26-годишњи младић из Даниловграда. По благослову Високопреосвећеног Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија, саосјећајући са болом ожалошћених породица, из програма академије изостављени су наступ фолклора, народних гуслара, као и бројне лијепе народне пјесме које су требали да изведу дјеца и хорови.

На крају академије, дјеци која су учествовала у програму подијељени су поклон пакетићи, а свој осталој дјеци која су била у сали свештеници су дијелили слаткише. Пакетићи су подијељени захваљујући бројним добротворима. Ове године то су: Компанија „Swisslion“ из Подгорице, Фабрика „Црнагоракоп“ из Даниловграда, Предузеће „Максимин“ из Подгорице, Предузеће „Боцола“ из Даниловграда, минимаркети „Јоцко“ и „Ирис“, бутици „Зајечар“ и „ММ“ и фризерски салон „Мира“ из Даниловграда.

С.З.

Pin It on Pinterest

Share This