Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/30200919[/picasa]

[audio:http://www.svetigora.com/audio/download/6513/Mitropolit%2019%20godina%20ustolicenja_30.12.2009.mp3]
Fotografije sa Cetinja - 19 godina ustolicenja Mitropolita AmfilohijaЦЕТИЊЕ, 30. децембра (Светигора прес) – Данас се навршило деветнаест година од дана када је Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије устоличен на трон митрополита цетињских.

Тим поводом Владика је јутрос са свештенством служио Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

«Ко се Христа одрекне пред људима, и Он ће се њега одрећи пред Оцем небеским», рекао је Митрополит Амфилохије обраћајући се ријечима архипастирске бесједе бројном свештенству, монаштву и вјерном народу сабраном на литургији. «Људи и народи се кроз историју дијеле на оне који се одричу Њега, који га не признају и које Он не признаје за Своје, и на оне који су вјерни Њему, који Га исповиједају и Њега признају и које Он признаје за своје, и овдје на земљи и на небесима».

«Свети Божји људи су они који су Њему вјерни до смрти. Такви су били и нови исповједници и свједоци Христови, Свети ђакон Авакум и игуман Пајсије из манастира Трнаве, који су 1714. године у Београду мученички пострадали. Нарочито ђакон Авакум, који је носио колац на кога су га Турци набили и моји је пјевао ону чувену пјесму: Срб је Христов, не боји се смрти, нема љепше вјере од хришћанске.

Fotografije sa Cetinja - 19 godina ustolicenja Mitropolita Amfilohija 2Парох подгорички, декан Богословског факултета у Фочи др Борис Брајовић честитао је Митрополиту Амфилохију деветнаесту годишњицу устоличења на трон митрополита цетињских.

«Нема улице, ни сокака, ни брда, ни планине гдје се нијесмо са Владиком као народ Божји срели и попричали у протеклих деветнаест година и гдје нас није укријепио. Најбоље наш Митрополит зна како је њему било с нама, а ми знамо како би тек нама било без њега. Нека би Бог дао да сваки следећи дан, као што је и у ових дветнаест година, Бог био посреди нас, међу нама, кроз њега и кроз нас, јер, као што каже апостол ако је Бог с вама, нико вам ништа не може», рекао је отац Борис Брајовић.

«Благодаримо Господу што нас је удостојио да будемо људи, да будемо међу људима изабрани, хришћани», рекао је на крају литургије Владика Амфилохије.

«Благодаримо Господу што нас је удостојио да међу тим изабранима, међу хришћанима будемо најизабранији, православни хришћани и што се овдје кроз вјекове чује ријеч Христова», рекао је он.

Р.В

Pin It on Pinterest

Share This