Select Page

[picasa width=“570″ height=“440″ autoplay=“1″ showcaption=“0″]http://picasaweb.google.com/mitropolija.ct/17200909[/picasa]

ЖЕНЕВА, 17. децембра – У Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију састала се, од 9. до 17. децембра 2009. године, Међуправославна припремна комисија Светог и Великог Сабора Православне Цркве. Њеним радом предсједавао је Високопреосвећени митрополит пергамски г. Јован, представник Васељенске Патријаршије, а секретар је био Високопреосвећени митрополит швајцарски г. Јеремија, секретар за припрему Светог и Великог Сабора.

Међуправославна комисија је имала за предмет свога рада, с једне стране, довршење обједињеног става помјесних Православних Цркава о теми Аутокефалије и начину њеног проглашења, а с друге, изналажење јединственог става по питању Аутономије и начину њеног проглашења, као и o Диптисима.

Комисија је, након уводне бесједе Високопреосвећеног предсједника и излагања Високопреосвећеног секретара:

а) Проучила садржај, поднешен јој ради потпуније дораде и изналажења јединственог става помјесних Православних Цркава, параграфа, чији је текст одобрило њено претходно Засједање, које се сабрало 1993. године, о Аутокефалији као и начину њеног проглашења. Овај параграф се односи на проглашење Аутокефалије преко Томоса као и на начин његовог потписивања. Комисија се једногласно сагласила да «Васељенски Патријарх, изражавајући пристанак мајке-Цркве и свеправославну сагласност, званично проглашава аутокефалију Цркве која је то затражила, издавањем Томоса аутокефалије. Овај Томос потписује Васељенски Патријарх уз сапосвједочење на њему потписом Блажењејших Предстојатеља најсветијих Православних Цркава, позваних за то од стране Васељенског Патријарха». Прослиједила је, пак, предстојећој Међуправославној припремној комисији проучавање начина примјене постигнуте сагласности.

б) Забиљежила је у прегледном и садржајном тексту јединствени став Православних Цркава о теми Аутономије и начину њеног проглашења, описавши значење и садржај Аутономије, процедуру коју њено проглашење слиједи и њене посљедице.

в) Тема Диптиха је, због недостатка времена, прослијеђена следећој Међуправославној припремној комисији.

У Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију,
17. децембра 2009.
Митрополит пергамски Јован, председник

Извор: Званични сајт Српске Патријаршије

Pin It on Pinterest

Share This