Select Page

БЕОГРАД, 17. новембра – Сахрани Његове Светости Патријарха Српског Павла у четвртак 19. новембра присуствоваће патријарх Константинопољски Вартоломеј, који ће говорити на опелу у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, као и поглавари Румунске Православне Цркве патријарх Данило, Православне Цркве у Албанији архиепископ Анастасије и Православне Цркве у Чешким земљама и Словачкој митрополит Христофор, саопштено је у Српској Патријаршији.

Према коначном списку, који је у име Одбора за сахрану прочитао епископ Бачки Иринеј, на сахрану патријарха Павла долази четворочлана делегација Руске Православне Цркве предвођена митрополитом Минским и Слуцким Филаретом, Јерусалимске патријаршије са митрополитом Капитолидским Исихијем, Александријске Патријаршије са митрополитом Јерондоса Петром и Грузијске Патријаршије коју ће предводити митрополит Герасим. Атинску Архиепископију представљаће митрополит Еласоноса Василије, Кипарску Архиепископију митрополит Пафоса Георгије, Пољску Православну Цркву архиепископ Бијалстока и Еданска Јаков, Православну Цркву у Америци епископ Квибека Иринеј, а Руску Заграничну Цркву представљаће архиепископ Берлински Марко.

Владика Иринеј је најавио и 20 изасланика Римокатоличке цркве које ће предводити кардинал Анђело Содано, декан кардиналског збора. У име Конференције европских цркава сахрани ће присуствовати генерални секретар Колин Вилијамс.

Pin It on Pinterest

Share This