Select Page

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/Mitropolit_Podgorica_05.11.09.mp3]

Hram-Vaskrsenja-PG

ГАЛЕРИЈА

Jakovljeva Liturgija u PG

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ. 05. новембра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенстввом Литургију Светог апостола Јакова, првог Епископа јерусалимског у саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Током Свете службе Владика је подсјетио на житије овог Светитеља, рекавши да је он био брат Господњи. «Свети апостол Јаков био је син Јосифа заручника из његовог првога брака и једини од те Његове браће по оцу који Му је био вјеран од самога почетка. Остало је чак предање, када су дјеца Јосифова дијелила имовину да нико од њих није хрио дати дио за Сина Пресвете Дјеве сматрајући да Он није њихов брат. Само је Јаков рекао да ће га он примити, као што је и учинио», рекао је он.

«Због његове дубоке вјере и вјерности Христу Господу, он је био први Епископ града Јерусалима. Завршио је свој земни живот мученички, јер су Јевреји тражили од њега да се попење на храм јерусалимски и да одатле говори против Христа. Он се попео, али је почео храбро и одлучно да свједочи име Христово, да је Христос Искупитељ и Месија Кога је чекао изабрани Божји народ», казао је Владика Амфилохије.

«Онда су га Јевреји гурнули са храма. Након пада био је још кратко у животу, и чуле су се његове ријечи сличне Христовим ријечима са Голготе: опрости им, Господе, јер не знају шта чине. У том тренутку један од присутних га је гађао и просуо његов мозак пред вратима храма јерусалимског. Тако је апостол Јаков, заједно са архиђаконом Стефаном постао први мученик и свједок крвљу», објаснио је Митрополит Амфилохије.

«Иза њега је остала посланица и ова литургија звана Јаковљева, која, како по свом садржају, тако и по начину служења, припада граду Јерусалиму, јер је сва сабранима око Светога града Јерусалима», казао је Владика.

У току литургије Владика је у чин презвитера рукоположио ђакона Миајла Бацковића.
С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This