Izaberite stranicu

[audio:http://www.svetigora.com/files/audio/31.10.09_Promocija%20knjiga%20Mitropolita%20Amfilohija.mp3]
БЕОГРАД, 30. октобра – Данас у подне, у свечаној сали на београдском Сајму књига, представљене су књиге првог кола Изабраних дјела Митрополита Амфилохија. Представљено је првих пет књига од укупно тридесет. Присутне је у име организатора поздравио Матеј Арсенијевић истичући технички карактер Изабраних дела, чија ће посљедња књига изаћи о Божићу 2011. године.

У име уређивачког одбора је говорио главни уредник Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије који је истакао да књиге првог кола репрезентују читав Митрополитов опус, који је врло широк. Његова поезија извире из богословља и то искуственог, мистичког богословља. Владика Јоаникије је истакао да послије Светог Николаја Охридског и Жичког, Митрополит Амфилохије је дао резултате на свим пољима. На крају је истакао да је уређивачком одбору потребна помоћ свих.

Пјесник Будимир Дубак је истакао да из истог коријена религије и поезије израста Амфилохијево стваралаштво. Читајући Митрополитову поезију, Дубак проналази исте мотиве које је описивао Свети Николај, а истиче да Митрополитова поезија произилази из молитве.

Епископ Диоклијски и игуман Острошки Г. Јован говорио је о првом сусрету са Митрополитовом бесједом, на опијелу Преподобног Јустина Ћелијског, те да те ријечи изговорене на Благовијести показују Митрополита као благовјесника Јеванђеља Хритовог у најузвишенијем смислу. Поредећи Митрополита Амфилохија са Григоријем Богословом, Епископ Јован је нагласио да је он успио да изрази мјеру – молитвеним животом и приступом свијету – у савременом свијету. Кроз његов живот и рад истиче се мир и ток  Мораче, која даје снаге за двиг и за умножавање талената.

Академик Матија Бећковић је присутнима описао какав је живот био под комунизмом и како је било тешко прочитати књигу духовног садржаја, а како је данас црквено издаваштво веома богато. У таквом стању предњачи издавачка установа Митрополије црногорско-приморске – Светигора, на челу са Митрополитом Амфилохијем, коме је лако да објави 30 томова Изабраних дела јер све што је рекао било је тако да може бити објављено.  Његова мисао је чиста, те је он достојан насљедник и Светог Петра Цетињског и Његоша.

Епископ Атанасије Јевтић је истакао да је Митрополитов докторат међу десет најбољих у Грчкој у посљедњих двије стотина година. Митрополит је живио са двојицом великих подвижника и богослова – Пајсија Светогорца и Јустина Ћелијског. Епископ Атанасије је истакао да је Митрополит у духу увијек млад и изворан, а да ће његову дубоку мисао моћи сви да виде у његовим књигама. На крају, Владика је предложио да се неки Митрополитови текстови преведу на енглески језик.

На крају је Митрополит казао да је један темељ на коме човек зида свој живот. Свако зида онако како умије, а оно што дјеламо ће проћи кроз огањ. Остаће само непролазно и вјечно. На крају, Митрополит Амфилохије је заблагодарио свима који су успјели да од његовог хаоса направе космос. Посебно се захвалио свима који су представљали његове књиге, јер су казали више него што му припада.

Истог дана представљена су и нова издања манастира Хиландара, а о књигама су говорили: Митрополит др Амфилохије Радовић, Епископ др Атанасије Јевтић, Јеромонах о.Серафим , сабрат манастира Хиландара и др Жарко Видовић.

Pin It on Pinterest

Share This