Select Page

katedrala_upsala СТОКХОЛМ, 26. октобра (LifeSiteNews.Com) – Представници Православне и Римокатоличке Цркве у Шведској су са конзервативним Лутеранцима осудили одлуку Лутеранске Цркве Шведске да склапа истополне „бракове“. У заједничком саопштењу православни и римокатолички званичници су изразили „жалост“ поводом ове одлуке синода Цркве Шведске, највеће вјерске установе у Шведској.

„У нашим црквама и заједницама не уједињујемо истополне парове јер је то у потпуној супротности са хришћанским Предањем и нашим виђењем стварања“, каже се у саопштењу. Још се додаје да је ова одлука „заокрет не само од хришћанског Предања, већ и од схватања природе брака карактеристичног за све религије“.

Такође су нагласили да ће се дијалог са Лутеранима наставити, али да “ова одлука Цркве Шведске продубљује одвојеност.”

Ставове православних и римокатоличких представника дијеле и конзервативнији Лутерани, као што је епископ Ханс Стиглунд.

„По мом схватању брак се дефинише као веза између човјека и жене, и ту нема простора за односе између партнера истог пола“, казао је он.

Иако су званичници Лутеранске Цркве већ годинама „благосиљали“ истополне везе, нова одлука дозвољава да се те везе назову „браком“. Свештеници који не одобравају ову одлуку неће бити обавезни да врше обред.

Ендрју Браун из либералног листа Guardian исказао је уздржаност према одлуци, рекавши да је Црква Шведске сада далеко изашла из оквира чак и ултралибералне Англиканске Цркве.

“Изван Шведске Цркве, ова одлука ће довести до ремећења у екуменском дијалогу,” пише Браун у недавном уредничком слову. “Шведска Лутеранска Црква у теорији је у евхаристијском јединству нпр. са Црквом Енглеске. Али ниједном енглеском свештенику не би било дозвољено да вјенча истополне парове а мало их је који би то и жељели. Није им чак дозвољено да врше ни чин благосиљања. А како се детаљи приче појављују, изгледа да ћемо извући поуку управо како не треба мјењати црквена правила.”

Иако је лидер Шведске Лутеранске Цркве, Архиепископ Андерс Вејрид, подржао одлуку, чак је и он дјеловао несигуран у вези с њом.

“Што се мене тиче, права одлука је донијета, али разумијем осјећања многих да је ово било пребрзо,” рекао је он на прес конференцији.

Pin It on Pinterest

Share This